Европа има за цел да изстреля технологичен демонстрационен сателит за сигурни, квантово криптирани комуникации през 2024 г. с оглед на разработването на по-голям куп.

Сателитът Eagle-1 ще бъде първата базирана в Космоса система за квантово разпределение на ключове (QKD) за Европейския съюз и може да доведе до свръхсигурна комуникационна мрежа за Европа, според изявление на Европейската космическа агенция (ESA).

Eagle-1 ще прекара три години в орбита, тествайки технологиите, необходими за ново поколение сигурни комуникации. Сателитът ще демонстрира осъществимостта на технологията за квантово разпространение на ключове – която използва принципите на квантовата механика за разпространение на ключове за криптиране по такъв начин, че всеки опит за подслушване да бъде незабавно открит – в рамките на ЕС с помощта на сателитна система.

ESA официално подписа договора за Eagle-1 с ръководителя на проекта SES по време на Международния астронавтически конгрес (IAC) в Париж в края на септември. Базираната в Люксембург компания ще ръководи консорциум от повече от 20 европейски компании за разработването на Eagle-1.

Eagle-1 е малък сателит в ниска околоземна орбита, но „той е доста значителен, около 300 килограма. Най-важното е, че е много ефективен сателит“, каза на пресконференция в IAC Елоди Виау, директор на телекомуникациите и интегрираните приложения в ESA.

Сателитната платформа Eagle-1 ще бъде предоставена от италианската компания SITAEL. Сателитът ще носи полезен товар с квантов ключ, създаден от базираната в Германия Tesat Spacecom, и ще се управлява от SES. В проекта участват и фирми от Австрия, Белгия, Чехия и Швейцария. Проектът е подкрепен от Horizon Europe, ключовата програма за финансиране на научните изследвания и иновациите на Европейския съюз, и ESA.

Въпреки че Eagle-1 ще бъде първият суверенен QKD сателит в Европа, Китай изстреля първия специален квантов комуникационен сателит, наречен Micius, през 2016 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Том Круз може да стане първият цивилен, отишъл на космическа разходка извън МКС