През септември тази година в Саудитска Арабия ще бъде извършен изпитателен полет на "космически балон" за туристи.

Испанският стартъп Halo Space е построил балона за пътувания в стратосферата с нулеви емисии. Очаква се всеки билет да струва около 150 000 евро.

При всеки полет Halo планира да посрещне на борда си осем пътници и един пилот. След това балонът ще се издига на височина до 35 км. От тази висока позиция в небето туристите ще се наслаждават на гледки към Космоса.

Но преди тази идея да стане реалност, Halo трябва да докаже, че балонът е безопасен. Саудитският тест има за цел да предостави нови доказателства.

Ако всичко върви по план, прототипът на капсулата в реални размери, наречен "Аврора", ще се издигне на 30 км над Земята. По време на полета Halo ще изследва ефективността на технологията.

"Тази мисия има за цел щателно да валидира всички наши критични системи, които разработваме през последните три години", казва Алберто Кастрило, главен технически директор на стартъпа.

Саудитска Арабия е ключов партньор на Halo. Страната планира да се превърне в световен лидер в изследването на близкото космическо пространство и оказва значителна подкрепа на сектора.

Halo приветства тази помощ. Компанията създаде своята водеща оперативна база и място за окончателно сглобяване в кралството. Стартъпът работи в тясно сътрудничество и с регулаторния орган на кралството за този сектор - Комисията за комуникации, космически изследвания и технологии.

Както CST, така и Halo се ангажираха да дадат приоритет на безопасността по време на тестовия полет. Ако мисията е успешна, скоро космическите туристи ще могат да си купят билети. Halo планира да започне полети с екипаж през следващата година. Търговските пътувания ще последват през 2026 г.

Снимка: Unsplash/Halo Space

Виж още: ASUS ProArt P16 – голям лаптоп за големи творци