Ново проучване показва, че някогашният „близък“ сблъсък между Андромеда и нашата галактика, Млечния път, сега е с вероятност 50 на 50 през следващите 10 милиарда години. Така че, ако сте подготвяли междугалактическо пътуване, за да избегнете подобно бедствие, то може да не е необходимо.

Ново проучване, наречено „Апокалипсис кога? Няма сигурност за сблъсъка Млечен път - Андромеда" изучава движението на звездата в галактиката Андромеда и орбитите на другите ни близки галактически съседи, за да определи траекторията ѝ. Макар че да, галактиката Андромеда все още се насочва към нас, шансът за сблъсък по-скоро рано, отколкото късно е намалял.

Използвайки данни от космическия телескоп „Хъбъл“ на НАСА и космическия телескоп „Гая“ на ЕКА, изследователите са успели да проучат движенията на различни звезди в галактиката Андромеда, за да преценят по-добре нейното движение. Въпреки че сме склонни да мислим, че гравитационните ефекти приключват след нивото на галактиката, дори и галактиките имат външни сили върху тях.

Нашата родна галактика, Млечният път, е част от местна група галактики, която учените творчески са нарекли Местна група. Тази група се състои от два големи струпвания на галактики - системата на Млечния път с около 60 потвърдени члена и групата на Андромеда с около 40 члена. Смята се, че всяка от групите е гравитационно свързана с родителската си галактика и се движи една към друга.

Двама ключови играчи в тези групи са Големият Магеланов облак и галактиката Триъгълник (М33), които са достатъчно големи и се движат по правилната орбита, за да отклонят родителската си галактика от курса достатъчно, за да забавят сблъсъка.

За много от галактиките, включени във всяка група, не е потвърдено на 100%, че са гравитационно свързани с родителя си, като М33 е една от тях. Съществува вероятност тя да е просто междугалактически посетител, който прави спирка в нашия район.

Галактическите сблъсъци са често срещано явление в нашата Вселена. Известен пример за това е NGC 6052, първоначално открита през 1784 г., но заснета от „Хъбъл“, който открива, че това са две галактики в процес на сливане.

Независимо от всичко двете галактики все още са на път да се сблъскат. След време, след много милиарди години в бъдещето, двете ще се сблъскат и ще се слеят в новата галактика Милкомеда.

Съдбата на нашата Слънчева система не е известна, но може да се предположи, че тя ще бъде засегната само незначително, тъй като звездите обикновено не се сблъскват при сливането на галактиките. По-голямата част от галактиките е газ и празно пространство.

Най-тъжната част от този курс на галактически сблъсък е, че ще пропуснем епичната картина на галактиката Андромеда, изпълваща нощното ни небе малко преди контакта.

Снимка: Unsplash/ESA/Hubble & NASA, A. Adamo et al.

Виж още: Honor 200 Pro: Топ 5 функции, които го правят невероятен избор за всеки (ВИДЕО)