НАСА избра компанията, която ще се заеме с третото кацане на Луната с екипаж в рамките на програмата Artemis. Blue Origin на Джеф Безос ще изгради системата за кацане за Artemis V, която в момента е планирана да стартира през септември 2029 г. Въпреки че не споменават избора на превозно средство, компанията вече работи по модул за кацане на Луната. Boeing, Lockheed Martin и Draper са сред участниците в проекта на НАСА. Поръчката на НАСА е на стойност 3.4 млрд. долара, а Blue Origin заяви по време на събитието за обявяване, че сама допринася "доста отгоре" спрямо тази сума.

Полетът на капсулата Orion ще отведе четирима астронавти до Луната, където двама от членовете на екипажа ще използват спускаем апарат на Blue Origin, свързан с космическата станция Gateway, за да кацнат на южния лунен полюс. Те ще прекарат една седмица в провеждане на лунни разходки, операции с луноходи и научни експерименти, докато другите астронавти разширяват и се грижат за Gateway.

НАСА вече е избрала кораба Starship на SpaceX за първото (Artemis III) и второто (Artemis IV) кацане на хора. Миналата година агенцията заяви, че ще приема предложения за втори спускаем апарат, за да осигури резервен вариант и да насърчи конкуренцията. Blue Origin подаде офертата си за друг договор за Луната през декември миналата година. Компанията се противопостави на победата на SpaceX и съди НАСА за това, че при възлагането на договора уж е пренебрегнала опасенията за безопасността, но федерален съд отхвърли исковете.

Решението е успех за Blue Origin. Макар че вече има договор с НАСА за научна мисия на Марс и финансова подкрепа за космическата си станция Orbital Reef, тя не е имала успех в спечелването на пътуване с екипаж до Луната. Това също така подчертава, че НАСА все повече разчита на частно разработени технологии за своите мисии извън околоземна орбита, като например костюмите Artemis на Axiom Space. Независимо дали ни харесва или не, подобни публично-частни съюзи ще определят американските космически изследвания за известно време.

Снимка: Blue Origin

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване

 

Тагове: