Tesla демонстрира силата на своята технология за задвижване в своя хуманоиден робот Tesla Bot, като накара задвижващия механизъм с един крак на робота да повдигне цяло пиано.

Част от логиката на Tesla да се осмели да създаде хуманоиден робот, който не изглежда съобразен с мисията да ускори навлизането на устойчива енергия и транспорт, беше, че автомобилният производител смята, че неговите превозни средства вече са „роботи на колела“.

Tesla вярва, че голяма част от съществуващите технологии и опит ще се прехвърлят добре на двукрак робот, и следователно смята, че е в добра позиция да реализира тази потенциално променяща света идея за наличие на функционални хуманоидни роботи.

Например, подобно на техните електрически превозни средства, роботът се захранва от батерии, той е оборудван със същия самоуправляващ се компютър и подобен набор от сензори за захранване на неговата система за зрение, а Tesla вече има опит в разработването на електрически двигатели и задвижващи механизми, които също се използват за захранване на роботи.

Константинос Ласкарис, главният дизайнер на двигатели на Tesla, отговаря за разработването на електрически двигатели и задвижващи механизми за превозните средства на Tesla повече от десетилетие. Неговият екип вече е натоварен със задачата да разработи задвижващи механизми специално за Tesla Optimus, най-новата версия на Tesla Bot.

На Деня на AI на Tesla миналия месец, компанията представи за първи път най-новия прототип на Tesla Optimus, оборудван с проектирани от Tesla задвижващи механизми. За съжаление прототипът беше толкова „нов“, че Tesla все още не беше готова да го пусне в движение на събитието.

Роботът е оборудван с 28 структурни задвижващи механизма, включително два основни задвижващи механизма за крака.

Въпреки че не можа да го покаже как върви, Tesla реши сега да пусне ново видео, което демонстрира колко силни са основните задвижващи механизми на крака на Tesla Bot, като един задвижващ механизъм повдига 500-килограмов концертен роял.

Самият Ласкарис е този, който свири на пиано във видеото.

На своя AI Day Tesla отбеляза, че вярва, че най-новият ѝ робот, оборудван със собствени задвижващи механизми, трябва да може да ходи през следващите седмици. Tesla не произвежда често маркетингови видеоклипове като този, но може би скоро ще получим такъв с ходещ Tesla Bot.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нужен ли е изкуствен интелект при сгъването на пране? (ВИДЕО)