Тази седмица CMS Collaboration в CERN пусна повече от 300 терабайта (TB) висококачествени данни, които включват над 100 TB данни за протонни сблъсъци, като половината от събраните данни в големия адронен колайдер са от 2011 г.

От Европейска организация за ядрени изследвания направиха подобно начинание и през ноември 2014 г., с което предоставиха около 27 TB изследователски данни, събрани четири години по-рано.

Достъпът може да бъде осъществен чрез Портала на CERN, който е изграден в сътрудничество с членове на IT отдела на CERN и Scientific Information Service.

Така наречените "първични масиви от данни" са в същия формат, използван от CMS Collaboration, за да се извършват изследвания. "Производните масиви от данни", от които от CMS са отделили ограничен брой, изискват много по-малко изчислителна мощност и могат лесно да бъдат анализирани от университетски или гимназиални ученици.

Трябва да отбележим, че CMS също така предоставя симулираните данни, получени с една и съща версия на софтуера, който трябва да се използва за анализ на първичните масиви от данни. Симулациите играят решаваща роля в изследванията. Пускането на данните е придружено и от инструменти за анализ и примери, съобразени с набора от информация.

 

s

Можете да научите повече инфорамция тук.

 

Прочетете и това: Маймуни са прекосили океана преди 21 милиона години 

Тагове: