Базирайки се на неочакваното откритие на седем малки и добре съхранени зъби, учени от Университета на Флорида и Природонаучния музей в щата стигат до изненадващ извод - преди около 21 милиона години група маймуни, наподобяващи вида на капуцините от наши дни, са успели да преодолеят поне 160 километра открит океан, за да се придвижат от Южна до Северна Америка още преди двата континента да са се обособили.

Зъбните фосили са били открити в района на Панамския канал и принадлежат на род маймуни, наречен Panamacebus transitus. Находката закономерно повдига повече въпроси, отколкото носи отговори. Най-голямото неизвестно, разбира се, е как точно маймуните са успели да преминат през водното пространство.

Обективен отговор няма, а само различни предположения. Едно от тях е, че може да са преплували, но то е малко вероятно. Дуго обяснение говори за използването на своеобразен сал, върху който да са се придвижили. Най-логичното обяснение обаче е, че животните са се оказали на парче суша, което в резултат на движението на земните пластове се е озовало на над 100 километра на север.

Учените описват представителите на вида Panamacebus transitus като маймуни със средни размери, приличащи на капуцините, но видът е практически непознат на науката, така че нещо във вида и поведението на маймуните може също да обяснява невероятния преход.

Виж още: Учени търсят нов метод за бързо регенериране на тъканите в бозайниците

Тагове: