Случвало ли ви се е да измислите идея за филм или пиеса, за която просто знаете, че ще бъде голям хит, но не знаете как да напишете сценария? DeepMind на Alphabet изгради AI инструмент, който може да ви помогне да започнете.

Dramatron е така нареченият инструмент за „съвместно писане“, който може да генерира описания на персонажи, сюжетни точки, описания на местоположение и диалози. Идеята е, че хората писатели ще могат да компилират, редактират и пренапишат това, което Dramatron измисля, в правилен сценарий. Мислете за това като за ChatGPT, но с резултат, който можете да превърнете в хитов филм.

За да започнете, ще ви трябва OpenAI API ключ и ако искате да намалите риска Dramatron да изведе „обиден текст“, ключ за Perspective API.

Повечето творци изглежда са заинтригувани от идеята според документ, който екипът зад Dramatron представи. За да тестват инструмента, изследователите доведоха 15 драматурзи и сценаристи, които да напишат съвместно сценарии. Драматурзите са казали, че няма да използват инструмента за създаване на цялостна пиеса, и са открили, че материалът от AI може да бъде клиширан. Те обаче предполагат, че Dramatron би бил полезен за изграждането на света или за да им помогне да изследват други подходи по отношение на промяна на сюжетни елементи или герои. Те отбелязват, че AI може да бъде полезен и за „генериране на творчески идеи“.

Въпреки това драматург постави четири пиеси, които използват „силно редактирани и пренаписани сценарии“, които са написали с помощта на Dramatron. DeepMind казва, че в представлението на проекта опитни актьори с умения за импровизация „придадоха смисъл на сценариите на Dramatron чрез актьорска игра и интерпретация“.

Използването на AI инструмента може да повдигне въпроси относно авторството и кой (или какво) трябва да получи заслугата за даден сценарий. Миналата година апелативен съд в Обединеното кралство постанови, че изкуственият интелект не може законно да бъде признат за изобретател на патент. DeepMind отбелязва, че Dramatron може да извежда фрагменти от текст, използвани за обучение на езиковия модел, което, ако се използва в създаден сценарий, може да доведе до обвинения в плагиатство.

„Едно възможно смекчаване е човешкият съавтор да търси конкретика в резултатите, за да помогне за идентифициране на плагиатство“, коментира екипът на DeepMind.

Снимка: Unsplash

Виж още: Чатботът ChatGPT от OpenAI е невероятен, креативен и често доста погрешен