ChatGPT, новосъздаденото приложение от OpenAI, дава на потребителите забавни отговори на въпроси и много от тях са удивително грешни.

Open AI не е пускал напълно нов модел, откакто GPT-3 излезе през юни 2020 г., и този модел беше представен изцяло на обществеността едва преди около година. Очаква се компанията да пусне следващия си модел на име GPT-4 по-късно тази или началото на следващата година. Но като изненада OpenAI някак тихомълком пусна лесен за използване и удивително практичен базиран на GPT-3 чатбот, наречен ChatGPT, по-рано тази седмица.

ChatGPT отговаря на подкани по близък до човека, конкретен начин. Търсите задушевен разговор, в който компютърът се преструва, че има чувства? Потърсете другаде. Тук говорите с робот, така че го попитайте нещо, което един робот би знаел. И при тези условия ChatGPT върши работа.

Той може също така да осигури полезна и разумна позиция, когато даден въпрос няма обективно правилен отговор. Например ето как отговори на въпрос: „Ако попитате човек „Откъде сте?“, трябва ли да отговори с родното си място, дори и да не е мястото, където е израснал?“.

„Прието е да се отговори с мястото, откъдето човек идва, дори да не е роден там.“

Това, което кара ChatGPT да се откроява от останалите, е удовлетворяващата му способност да обработва обратна връзка относно неговите отговори и да ги преглежда в движение.

И все пак, дали ChatGPT е добър източник на информация за света? Абсолютно не. Страницата дори предупреждава потребителите, че ChatGPT „може понякога да генерира неправилна информация“ и „може понякога да произвежда вредни инструкции или пристрастно съдържание“.

Това е доста важна забележка.

Неправилната и потенциално вредна информация приема много форми, повечето от които все още са невинни в голямата схема на нещата.
Ако попитате безусловно за столицата на дадена страна или надморската височина на планина, той надеждно ще даде правилен отговор, извлечен не от реалновремево сканиране на Wikipedia, а от вътрешно съхранените данни, които съставляват неговия езиков модел. Това е невероятно. Но ако добавите някаква сложност към въпрос за география, ChatGPT ще се разколебае много бързо относно фактите си. Например на въпроса „Коя е най-голямата по територия държава в Централна Америка след Мексико“, лесният за намиране на отговор тук е Хондурас, но без очевидна причина ChatGPT казва Гватемала.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нов изкуствен интелект на OpenAI ви учи как да крадете по-добре