Нийл де Грас Тайсън изглежда винаги има теория за нещо. Така и трябва, тъй като той е най-разпознаваемият астрофизик на планетата Земя. Той е участвал в безброй телевизионни предавания, води собствен подкаст за всички неща на тема Космос и наука и има бакалавърска степен по физика от Харвард и докторска степен по астрофизика от Колумбия.

През март 2021 г. Тайсън се появи в „Късното шоу със Стивън Колбърт“, за да популяризира най-новата си книга „Космически запитвания: Ръководство за това, кои сме, как стигнахме дотук и къде отиваме“. Книгата се фокусира върху наистина големите въпроси за Вселената и нашето място в нея. Тайсън започва разговора си с Колбърт, като обсъжда как ще свърши всичко - „всичко“ е Вселената. Колбърт го прекъсва и го моли да обясни как ще свърши животът на Земята с едно лесно изречение и Тайсън го прави. Според известния астрофизик Слънцето в крайна сметка ще се разшири и Земята ще стане толкова гореща, че океаните да изкипят и да се изпарят в Космоса. Планетата ще се превърне в горяща обвивка, която се изтегля към слънчевата повърхност и се изпарява. Така че, купете си солиден запас от слънцезащитен крем.

Но това очевидно е скучно за Тайсън, защото той казва, че учените вече и без това знаят как завършва пътят на Земята. По-големите въпроси като това, как свършва Вселената, са това, което го държи буден през нощта.

Тайсън обяснява, че теорията за Голямото разкъсване се основава на космическото разширение, което доказва, че Вселената продължава да се разширява след Големия взрив и цялата енергия и материя в нея са останали постоянни. Тъй като Вселената се разширява, плътността на цялата тази енергия и материя трябва да стане по-тънка.

Тайсън отбелязва, че учените всъщност не са наясно защо се случва това, но знаят, че тъмната енергия го причинява и това явление е дори измеримо. Скоростта на разширение в крайна сметка ще надхвърли гравитационните сили, които държат нещата заедно, и дори ще преодолее молекулярните връзки, които държат телата ни заедно. Тези сили ще продължат да набират сила с разширяването на Вселената, защото с увеличаването ѝ се създава повече вакуум. Тази динамика ще продължи, докато не „разкъса“ или раздели нашите молекули и атоми, включително самата тъкан на пространството и времето.

По време на същото интервю Тайсън се потапя за кратко в объркващата тема за мултивселената и факта, че може да има слоеве от тях, подредени един върху друг - защото съществуването на една вселена не е достатъчно комплексна тема, да не говорим за няколко от тях.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеАстероид с размерите на Емпайър стейт билдинг се носи към Земята