Съвместно с Министерството на отбраната на САЩ Google създаде прототип на "микроскоп с добавена реалност" (ARM), който включва подобрения на изкуствения интелект за наслагване на визуални индикатори като топлинни карти или граници на обекти в реално време. Твърди се, че допълненията на изкуствения интелект улесняват класифицирането на пробите и идентифицирането на наличието на ракови клетки или патогени.

ARM за пръв път беше споменат публично през 2018 г. и все още не е използван за диагностициране на пациенти. В момента съществуват 13 прототипа на ARM, като все още са необходими значителни тестове, преди да може да помага на обикновените лекари. Въпреки това намерението е да се създаде система, която може да бъде "модернизирана в съществуващите светлинни микроскопи, намиращи се в болници и клиники", според Google. След това микроскопите, оборудвани с ARM, могат да предоставят разнообразна визуална обратна връзка, включително текст, стрелки, контури, топлинни карти или анимации, всяка от които е съобразена с уникалните цели на оценката.

Според CNBC звеното за отбранителни иновации на Министерството на отбраната е договорило споразумения с Google, които ще позволят разпространението на ARM в армията с надеждата, че той ще бъде достъпен за някои правителствени потребители тази есен. Очаква се ARM да струва между 90 000 и 100 000 долара - вероятно доста повече от възможностите на местните доставчици на здравни услуги. Помолихме Google за повече информация относно напредъка на програмата и потенциалния график за наличност и ще актуализираме информацията, ако получим отговор.

Това не е първият път, в който Google Health се впуска в инвестиции в инструменти, задвижвани от изкуствен интелект, които не само подобряват точността на диагностиката, но и помагат да се запълнят празнините в медицината, където има ограничена наличност на медицински персонал. Технологичният гигант се е постарал да си партнира със стартъпи, които инвестират в ИИ, за да "подобрят здравеопазването", и според прогнозите на Ройтерс през последното десетилетие е инвестирал над 200 млрд. долара в развойна дейност и проекти с ИИ. Това е особено забележително, като се има предвид, че Световната здравна организация прогнозира недостиг на 15 милиона здравни работници в света до 2030 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Финландия въвежда дигитален паспорт за по-безпроблемно пътуване