Хеликоптерът Ingenuity на NASA продължава да разширява границите на това какво е възможно с полетите извън Земята.

В събота (16 септември) 4-килограмовият Ingenuity извърши 59-ия си полет до Марс, като се издигна по-високо от всякога.

Ingenuity постави нов рекорд! Хеликоптерът #MarsHelicopter успешно завърши полет 59, като прелетя на най-голямата си височина досега - 20 метра. Роторът беше във въздуха 142.59 секунди", написаха във вторник (19 септември) в X (бивш Twitter) служители от Лабораторията за реактивно движение на NASA в Южна Калифорния, която управлява мисията на хеликоптера.

Полет 59 беше пълно спускане; според дневника на полета Ingenuity не е изминал хоризонтално разстояние по време на операцията.

Ingenuity се приземи заедно с марсохода Perseverance на NASA през февруари 2021 г. на дъното на кратера Джезеро, широк 45 км, в който преди време е имало голямо езеро и речна делта.

Perseverance търси признаци на древен живот на Марс във вътрешността на Джезеро и събира проби, които ще бъдат върнати на Земята в бъдеще. Ingenuity служи като "разузнавач" за екипа на марсохода, като помага за намирането на добри маршрути за пътуванията на Perseverance и идентифицира обещаващи научни цели за изследване.

Машината извършва тази работа по време на продължителна мисия. Основната му мисия има за цел да покаже, че на Марс са възможни въздушни изследвания въпреки тънката атмосфера на планетата. Ingenuity изпълни тази доказателствена задача в рамките на пет полета няколко месеца след кацането си на Червената планета, а след това просто продължи да лети.

По време на 59-те си полета Ingenuity е изминал общо 13 304 м и е престоял на височина 106.5 минути според полетния дневник.

Преди полет 59 маркировката за височина на хеликоптера е била 18 м. Неговите рекорди за разстояние и продължителност на един полет са 704 м и 169.5 сек, поставени съответно през април 2022 г. и август 2021 г.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Марсоходът на NASA произвежда достатъчно кислород, за да поддържа живота на едно куче за 10 часа

 

 

Тагове: