Марсоходът на NASA Perseverance успешно завърши експеримент, предназначен за създаване на кислород на Марс с помощта на техника, която един ден би могла да осигури на астронавтите въздух за дишане и да се използва като ключова съставка в ракетното гориво за обратното пътуване към дома.

Човечеството се стреми да навлезе все по-дълбоко в Слънчевата система. За да стане това реалност, NASA и нейните партньори трябва да разработят нови технологии, които да използват природните ресурси на тези далечни светове, за да гарантират, че бъдещите мисии ще бъдат възможно най-самостоятелни.

Един от основните проблеми, с които ще се сблъскат астронавтите, посещаващи Марс, е да си осигурят достатъчно количество кислород. Кислородът на Земята е в относително изобилие, като съставлява около 21% от атмосферата на нашата планета. Газовата обвивка на Марс обаче е съставена от по-малко от 1% кислород и 96% въглероден диоксид, а останалата част е съставена от азот, аргон и други безброй микрогазове.

Точно тогава идва ред на марсохода Perseverance на NASA, който кацна в кратера Джезеро на Марс през 2021 г., носейки със себе си технологична демонстрация, наречена Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, или накратко MOXIE. MOXIE е инструмент с размер на микровълнова печка, който използва устройство, наречено електролизатор, за да разделя частиците въглероден диоксид, събрани от марсианската атмосфера, на чист кислород и на отпадъчни продукти като въглероден оксид.

Демонстрационният технологичен модул работи с прекъсвания скоро след като марсоходът се приземи през 2021 г., а наскоро завърши 16-ата си и последна работа в началото на миналия месец. MOXIE успя да създаде кислород със скорост от около 12 грама на час и вече е генерирал общо 122 грама от ценния газ.

Създаденото количество, което според NASA е приблизително толкова, от колкото се нуждае едно малко куче за 10 часа, е два пъти по-голямо от това, към което учените първоначално са се стремили, и има чистота от поне 98%. Освен че може да се диша, кислородът би могъл да се използва и като ключова съставка при създаването на ракетно гориво, без което астронавтите биха останали безкрайно дълго на Червената планета или биха били принудени да чакат доставки от Земята.

Според изчисленията на NASA астронавтите ще се нуждаят от 25 - 30 тона кислород, за да създадат горивото, необходимо за изстрелването им от повърхността на Червената планета и за обратното пътуване до Земята. Поради тази причина ще е необходима много по-голяма версия на MOXIE, за да обслужва бъдеща мисия на Марс, заедно с множество други технологии, които ще бъдат разработени и тествани на Земята и Луната през следващите десетилетия.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA може да е открила и убила извънземен живот на Марс преди 50 години

Тагове: