Това не е научна фантастика: лекари под формата на холограма бе проектиран в Космоса, за да посети астронавтите на борда на МКС.

През 2021 г. екип от холограмни лекари беше „холопортиран“ в Космоса, за да посети астронавти, живеещи на борда на Международната космическа станция, разкри NASA в нова публикация. Екипите холограми, водени от хирурга на NASA, д-р Йозеф Шмид и Фернандо де ла Пеня Лака, главен изпълнителен директор на софтуерния доставчик Aexa Aerospace, бяха първите хора, които някога са били „холопортирани“ от Земята в Kосмоса.

„Това е напълно нов начин на човешка комуникация на огромни разстояния“, казва Шмид в изявлението. „Освен това това е чисто нов начин за човешко изследване, при който нашето човешко същество е в състояние да пътува извън планетата. Физическото ни тяло не е там, но нашето човешко същество е абсолютно там.“

На изображението по-горе може да се види Шмид как поздравява астронавтите в Космоса с добре познатия жест от „Стар Трек“.

„Няма значение, че космическата станция пътува с 28 000 километра в час и в постоянно движение в орбита на 400 километра над Земята, астронавтът може да се върне три минути или три седмици по-късно и със системата ние ще бъдем там на това място, на живо в космическата станция“, добавя Шмид.

Медицинските екипи се холопортираха до станцията на 8 октомври. Използвайки камерата Microsoft Hololens, сензора Kinect и персонален компютър с персонализиран софтуер Aexa, астронавтът на Европейската космическа агенция Томас Пескет, който беше на борда на станцията по това време, проведе холо-разговор с екипите на Шмид и Де Ла Пеня. Холограмите на лекарите се виждаха на живо в средата на космическата станция.

И така, как работи това нещо?

Технологията „холопортация“, която позволи това събитие, работи с помощта на специализирана технология за заснемане на изображения, която реконструира, компресира и предава живи 3D модели на хора. Тази технология се съчетава с HoloLens, самоописан като шлем за смесена реалност, който комбинира сензори, оптика и технология за холографска обработка, за да позволи на потребителя да види холограмните изображения или дори да влезе във „виртуален свят“.

С комбинирането на двете системи потребителите в орбита могат не само да виждат участниците в холограмата, но и да чуват и да взаимодействат с тях. Технологията не е нова, но никога не е била използвана в среда, която е толкова предизвикателна с потребители, които са толкова далеч един от друг.

Снимка: ESA (European Space Agency)

Виж още: Вижте как NASA се подготвя за първата си туристическа мисия (ВИДЕО)