Hyundai Motor Group сподели подробности за разработването на автономен луноход, който разработва заедно с корейски партньори в областта на космическите изследвания, за да може един ден да се движи по повърхността на Луната. Групата има за цел до 2027 г. да достави модел, способен да работи в реални условия, като използва технологиите на Kia и Hyundai.

Поривът на Hyundai Motor Group отвъд сушата, морето и въздуха на Земята датира от лятото на 2022 г., когато гигантът подписа съвместно многостранно споразумение с шест различни корейски института в аерокосмическия сектор. Обединени, екипите създадоха консултативна структура, която работи заедно за разработване на автономно, задвижвано от слънчева енергия превозно средство за придвижване в подкрепа на изследването на Луната.

В момента този "консултативен орган" включва Корейския институт за астрономия и космически науки (KASI), Научноизследователския институт по електроника и телекомуникации (ETRI), Корейския институт за строителство и строителни технологии (KICT), Корейския институт за аерокосмически изследвания (KARI), Корейския институт за изследване на атомната енергия (KAERI) и Корейския институт за автомобилни технологии (KATECH).

Hyundai Motor Group се стреми да съчетае своите роботизирани и автономни технологии с набора от знания в областта на космическите технологии, за да създаде за първи път "модел за развитие на мобилността" за изследване на Луната.

Компанията е решила да започне пътуването си до Луната с първоначален модел за развитие по преценка на заинтересованите страни. След тестовете с първоначалния роувър, тя ще създаде модел, способен да стартира, който един ден може да изследва нашата Луна.

Гигантът сподели, че луноходът ще бъде реализиран с комбинирани технологии от дъщерните дружества на Hyundai Motor Group и Kia Corporation, включително камери и LiDAR, позволяващи автономни възможности, слънчеви панели и батерии за зареждане и електрически двигатели за задвижващата му система.

Подразделението за тежка промишленост на групата, Hyundai Rotem, също ще предостави технология за производство на роботи, която ще бъде използвана за разработване на многофункционална платформа за мобилност за изследване на Луната и отвъд нея. Тази горна част на роувъра, която се намира над гореспоменатите компоненти на HMG, ще може да тегли научни товари и оборудване с тегло до 70 кг.

Преди машината на Hyundai да бъде изпратена на Луната, компанията заявява, че ще проведе тестове на мисията с гореспоменатия модел за разработка в среда, която имитира в голяма степен лунната повърхност.

Тези изпитания трябва да доведат до по-нататъшно развитие и усъвършенстване, което ще даде възможност за изстрелване на роувъра, който Hyundai посочва, че ще бъде изпратен на южния полюс на Луната, където ще изпълнява различни научни мисии автономно, докато се захранва от Слънцето. Целта понастоящем е това изстрелване да се случи през 2027 г.

Снимка: Hyundai Motor Group

Виж още: На какво всъщност мирише Луната?

 

Тагове: