Както знаем от митологията, Венера е богинята на любовта. Ето защо не е изненада, че едноименната планета се забърка в един вид космически любовен триъгълник. Както е известно, когато космическите кораби потеглят към своите далечни мисии, курсът им не е директен. Поради орбитите на планетите и ограниченията на горивото космическите кораби често използват други планети, покрай които минават, за да получат от гравитацията „помощ“ по пътя. А това означава, че космическите кораби често извършват прелитане на планети, които не са основният им фокус на изследване. 
Изследователите обаче не искат да пропуснат възможността да научат повече за други планети, съответно често се вземат колкото може повече показания от обектите, покрай които корабите преминават. Например както космическият кораб BepiColumbo, който е на път да изследва Меркурий, така и космическият кораб Solar Orbiter, предназначен да изучава Слънцето, преминаха наскоро около Венера. Сега изследователите комбинират данни от двете мисии, за да научат повече за Венера и нейното магнитно поле. 


И двата космически кораба прелетяха покрай Венера в рамките на няколко дни един от друг през август 2021 г., позволявайки на учените да видят планетата от две различни позиции, използвайки осем различни сензора. Те бяха особено заинтересовани от магнитното поле на планетата, тъй като за разлика от Земята то не генерира вътрешно магнитно поле, но взаимодействието между слънчевия вятър и неговата атмосфера създава това, което се нарича индуцирана магнитосфера. 
Solar Orbiter наблюдава слънчевите ветрове, приближаващи Венера, докато BepiColombo наблюдава опашката на индуцираното магнитно поле. „Тези двойни набори от наблюдения са особено ценни, защото условията на слънчевия вятър, изпитвани от Solar Orbiter, бяха много стабилни. Това означаваше, че BepiColombo има перфектен изглед на различните региони в рамките на магнитообвивката и магнитосферата, необезпокоявани от колебания от слънчевата активност“, каза Моа Персон от Университета на Токио в Кашива, Япония, водещ автор на статия по темата, която беше публикувана в Nature.  
Изследователите откриха, че магнитосферата предпазва атмосферата на планетата от ерозия от слънчевите ветрове, което може да ни помогне да разберем повече за условията на обитаемост. 
Той също така показва колко ценен бонус може да бъде науката, когато се събират данни от космически кораб, преминаващ покрай планета. „Важните резултати от това проучване демонстрират как включването на сензори по време на планетарни мисии и фази може да доведе до уникална наука“, каза съавторът Никола Андре, координатор на услугата SPIDER на Europlanet в Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie в Тулуза, Франция. 

Снимки: ESA/ATG medialab

Виж още: В края на януари имаме рядката възможност да наблюдаваме Меркурий