Космическият телескоп „Хъбъл“ засне комплексен портрет на две звезди, които са в близък контакт от векове, разкривайки за пореден път сложните, но променливи взаимоотношения на един звезден дует.

Поразителната мъглявина с форма на часово стъкло, която се вижда на новото изображение, е създадена в резултат на многовековното взаимодействие между двама различни обитатели: компактно, до голяма степен непроменящо се бяло джудже и неговата звезда спътник - застаряващ червен гигант, който е набъбнал до над 400 пъти размера на нашето Слънце и затъмнява и изсветлява за доста дълъг период от 387 земни дни.

Звездната система, известна като R Aquarii, се намира на около 710 светлинни години от Земята в съзвездието Водолей. Тя принадлежи към класа на симбиотичните променливи звезди - класификация, заимствана от биологичния термин „симбиоза“, който се отнася до два организма от различни видове, които съжителстват близо един до друг.

Всъщност бялото джудже се движи близо до червения гигант по време на 44-годишната си орбита, изхвърляйки материал на повърхността му, като от време на време експлодира като „гигантска водородна бомба“, заяви екипът на „Хъбъл“ в скорошно изявление.

Изригването изхвърля в пространството усукани, подобни на гейзери струи нажежен газ, които правят региона да изглежда като „пръскачка за трева, изпаднала в лудост“, се казва в изявлението. Изхвърленият материал се изстрелва в Космоса със скорост над 1 млн. км/ч, което е достатъчно бързо, за да се измине пътят от Земята до Луната за 15 минути.

„Това драматично демонстрира как Вселената преразпределя продуктите на ядрената енергия, които се образуват дълбоко в звездите и се изхвърлят обратно в Космоса“, се добавя в изявлението. Някои от тези продукти включват по-тежки елементи като въглерод, азот и кислород, които са важни градивни елементи на планети като нашата и на живота, какъвто го познаваме.

Тъй като е една от най-близките симбиотични звезди, R Aquarii е добре проучена от множество космически и наземни телескопи. Самият телескоп „Хъбъл“ започна да я наблюдава скоро след извеждането му в орбита през 1990 г. Десетилетие по-късно рентгеновата обсерватория „Чандра“ започна да следи промените в рентгеновото излъчване на мъглявината, най-вече излъчваното от нейната възлова струя и ударните вълни, които тя генерира при сблъсъка си със заобикалящата я материя. Въз основа на тези наблюдения астрономите подозират, че бялото джудже може да е избухнало за последен път в края на 70-те години на ХХ век, което предполага, че следващата експлозия може да се случи не по-рано от 2470 г.

Последният близък план на звездната система, направен от „Хъбъл“, показва, че изхвърленият материал се е сплел в спирала - резултат от усукването му от силата на експлозията и след това от изтласкването му навън от мощни магнитни полета.

Учените също така съчетаха пет изображения на R Aquarii, направени от „Хъбъл“" през последното десетилетие, във видеоклип, който подчертава спадовете в яркостта на звездния дует, причинени от силните пулсации на червения гигант, както и драматичната еволюция на заобикалящата го мъглявина.

Снимка: Unsplash/NASA, ESA

Виж още: Очаква се моделите iPhone 17 Pro да разполагат с 48MP телефото камера и 12GB RAM