Харвардският астроном Ави Льоб, който търси извънземни, се завръща отново, въоръжен с ново, все още нерецензирано изследване. Този път Льоб увеличава залога, като твърди, че е възможно в нашата Слънчева система да се крият четири квинтилиона извънземни космически кораби. Това биха били много летящи чинии.

Проучването е продължение на първото откритие на междузвезден обект, който е посетил нашата Слънчева система, наречен Оумуамуа, през 2017 г. По всичко личи, че Оумуамуа е бил много странен обект, за чието естество учените все още водят разгорещени спорове. Предполага се, че е с форма на пура и предизвика множество дебати дали е извънземен посетител.

Льоб не твърди директно, че Оумуамуа е бил извънземен по произход, но казва, че трябва да сме отворени за тази възможност. В светлината на тази перспектива той по същество задава въпроса, който сериозните учени никога не биха си позволили да зададат: колко възможни Оумуамуа копия може да има в нашата Слънчева система, които да останат незабелязани?

Първо Льоб и неговият колега астроном от Харвард Карсън Езелър проверяват колко междузвездни посетители вече сме забелязали.

„Може да се използва скорошната честота на откриване на междузвездни обекти и известните възможности, за да се оцени плътността на подобни обекти в слънчевата околност“, пишат астрономите в изследването, цитирани от The Daily Beast.

След Оумуамуа астрономите са открили още три междузвездни обекта, което прави четири за осем години. При този темп Льоб и Езелър изчисляват, че в цялата Слънчева система, включително в областите извън обсега на нашите инструменти, може да има до 40 децилиона междузвездни обекта.

Този брой се намалява до по-скромната цифра от 4 квинтилиона, когато обхватът се ограничи до „обитаемата зона“ в близост до Слънцето, което е потенциално вълнуващо, тъй като, ако някои от тях са извънземни, ще бъде по-лесно да бъдат открити.

Някои от теориите на Льоб са сензационалистки, но той не пропуска да повдигне редица интересни въпроси.

Дори ако по-голямата част от 4-те квинтилиона междузвездни обекта се окажат просто парчета космическа скала, което Льоб признава за вероятно, това все още оставя доста място някои от тях да са извънземни космически кораби.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)