Китай се стреми да навлезе в сферата на планетарната отбрана. Нов документ на Китайската национална космическа администрация (CNSA) потвърждава, че през 2030 г. страната планира да проведе тестова мисия за отклоняване на малък астероид от сегашния му курс.

Ако ще се провежда космическа надпревара, поставянето на цел за разработване на начин за защита на Земята от непокорни астероиди е една от по-благоприятните. Разбира се, ако приемем, че на никого не му хрумне идеята да използва технологията за отклоняване на астероиди към Земята - това вече е в сферата на злодеите на филмите.

Земята е удряна от космически обекти до 50 пъти на ден. Не че това е от голямо значение, защото повечето от тях са с размерите на песъчинки. Въпреки това в редки случаи ни удрят много по-големи обекти, а в изключително редки случаи тези обекти са достатъчно големи, за да предизвикат изчезване като например унищожаването на динозаврите.

Дори среден по големина астероид може да причини огромни щети. Дори не е необходимо да се удари в земята. През 2013 г. метеор се взриви над Челябинск, Русия, със силата на 500-килотонна ядрена бомба, като разби прозорците и повреди сградите на земята. През 1908 г. над Тунгуска, Сибир, се взривява астероид със сила до 50 мегатона.

И в двата случая (както и в други) човечеството е имало голям късмет. Късметът обаче не е най-добрата основа за планиране на бъдещето, така че в наши дни има голям интерес към намирането на начини за идентифициране, планиране и отклоняване на потенциално опасни астероиди, преди те да се превърнат в активна заплаха.

В статия, публикувана в Journal of Deep Space Exploration, CNSA очертава планирана мисия, която да демонстрира способността на Китай да извърши такова отклонение. Целта е близкоземен астероид с диаметър около 30 м, наречен (NEO) 2015 XF261, който на 9 юни 2024 г. премина на разстояние 50 млн. км от нас.

Целта на неназованата мисия е не само да отклони астероида, но и да определи формата, размера, състава и структурата на целевия астероид с помощта на спектрални и лазерни 3D детектори, цветни камери в средното поле, радари за откриване и анализатори на прахови частици.

Тези наблюдения ще се провеждат в продължение на три до шест месеца, след като космическият апарат влезе в орбита около астероида през 2030 г. След приключване на наблюдението към астероида ще бъде изстрелян кинетичен импактор, а космическият кораб ще остане на станцията в продължение на 6 до 12 месеца, за да измери ефекта от удара. Това включва оценка на промените в орбитата на астероида, изучаване на кратера на удара и анализ на изхвърлените материали.

Снимка: Unsplash

Виж още: Asus Vivobook S15: нещо различно и ново