Китайските военни наскоро демонстрираха многобройни кучета роботи, снабдени с картечници на гърба си, по време на най-голямото досега учение на страната заедно с камбоджанските войски, съобщава агенция Франс прес.

Ужасяващите кучета роботи, въоръжени с картечници, бяха част от мащабното 15-дневно военно учение, наречено „Златен дракон“, в отдалечен тренировъчен център в централната част на Камбоджа и край бреговете на страната.

По време на учението журналистите са наблюдавали как служителите извеждат роботите на разходка - но според съобщенията машините никога не са стреляли с картечниците, прикрепени към гърбовете им.

Това е мрачна визия за това как би могло да изглежда бъдещето на войната. Експертите отдавна предупреждават, че използването на въоръжени безпилотни самолети или „роботи убийци“, особено автономни, е етично минно поле, което трябва да бъде международно забранено на бойното поле. Това не пречи на военните сили и дори на местните правоприлагащи органи в САЩ да инвестират в тези технологии, като същевременно твърдят, че използването им може да спаси човешки животи.

Не за първи път се сблъскваме с четириноги роботи, които стрелят с оръжие. Миналата година Пентагонът обяви, че американската армия обмисля да въоръжи дистанционно управлявани кучета роботи с най-съвременни пушки като част от плана си за „изследване на сферата на възможното“ в бъдещите бойни действия.

Базираният в САЩ военен доставчик, наречен Ghost Robotics, вече показа такова куче робот, снабдено с пушка за далечно разстояние.

Що се отнася до популярното куче робот Spot Mini на Boston Dynamics обаче, компанията е категорична, че прикрепването на оръжия към него е в разрез с нейните условия за ползване.

„Задължаваме се, че няма да използваме оръжия в нашите роботи с разширена мобилност с общо предназначение или в софтуера, който разработваме и който дава възможност за разширена роботика, и няма да подкрепяме други да го правят“, пише компанията в отворено писмо.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)

Тагове: