Китайският отговор на Hyperloop - свръхвисокоскоростен влак с т.нар. магнитна левитация - наскоро счупи собствения си рекорд за скорост, като достигна скорост от над 623 километра (387 мили) в час на пълномащабно изпитателно трасе.

Проектът се ръководи от Китайската корпорация за аерокосмическа наука и индустрия (CASIC) - държавна аерокосмическа компания, която произвежда всичко - от ракети и снаряди до сателити и космически кораби.

През 2023 г. влакът достигна рекордната скорост от 623 километра (387 мили) в час при изпитателен пробег в невакуумни условия. Както съобщава South China Morning Post, CASIC твърди, че новите тестове са надминали предишния рекорд. Съобщава се, че точната скорост засега остава класифицирана.

Нещо повече, тестът е проведен в тръба с нисък вакуум, което доказва, че технологията maglev работи по предназначение. Усъвършенстваната влакова система счупи рекорда за скорост на пълномащабна тестова линия с дължина 2 км в град Датун в провинция Шанси, Северен Китай.

Превозното средство разчита на технологията maglev, която използва магнетизъм, за да задвижва влака напред, както и да го издига над релсите, като по този начин намалява триенето. За да увеличи още повече скоростта си, влакът преминава през специално проектирана тръба с нисък вакуум, която намалява въздушното съпротивление.

Технологията се развива с главозамайваща скорост. През октомври 2022 г. CASIC се похвали с тестово движение на влак, който достигна скорост от 130 километра в час. Последният опит е доста над четири пъти по-бърз от тази скорост. Възможно е да се появят и други успешни кандидати. CASIC вече изрази интерес към движението на влакове с максимална скорост от 1000 километра в час и търси технологии, които биха могли да развиват скорост до 4000 километра в час.

Преди рекорда на CASIC най-бързата скорост на хиперлуп беше 463 километра (288 мили) в час, постигната от екип инженери от Техническия университет в Мюнхен през юли 2019 г.

Към 2018 г. в света функционират само шест влакови системи "маглев": три в Китай, две в Южна Корея и една в Япония. Всички тези влакове се движат на открито, за разлика от тези, които използват тунели с ниско налягане, известни като хиперлупове.

Макар че влаковете maglev могат да се движат с впечатляващо висока скорост, те са изключително скъпи. Освен това използват огромни количества енергия и изискват собствена специална инфраструктура, която е трудно да се интегрира в съществуващите транспортни системи.

Междувременно извън Китай Hyperloop One, компанията, която стои зад футуристичната транспортна система, рекламирана някога от Илон Мъск, спря работа в края на миналата година. Мечтата за технологията hyperloop обаче явно все още не е мъртва. Говори се за търговска система в Италия, която да свързва Венеция-Местре и Падуа за по-малко от 15 минути. Имайте предвид обаче, че в момента пътуването с влак между Местре и Падуа отнема около 14 минути.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване