Има много комплекти Lego, в които са изобразени астронавти, но сега има и тухлички Lego, направени от нещата, които астронавтите намират в пустотата на Космоса. Датският производител на конструктори се обедини с Европейската космическа агенция (ЕКА), за да изработи блокчета Lego от истински метеоритен прах. Те са изложени в няколко магазина на Lego до 20 септември, включително в големия клон на Пето авеню в Манхатън.

Този проект не е само куриозен, въпреки че е доста забавен. Той е доказателство за концепция, която показва как астронавтите биха могли да използват лунен прах за изграждане на лунни структури. Помислете за огромното количество енергия и средства, необходими за транспортиране на строителни материали от Земята до Луната. Вместо това би било много важно всичко да се изгражда от вече съществуващи лунни материали.

На повърхността на Луната има слой от скални и минерални отлагания, който се нарича лунен реголит. Отдавна се смята, че за изграждането на първите извънземни колонии ще е необходим някакъв вид реголит. Той е лесно достъпен и има няколко перспективни метода за превръщането му в строителни материали. В края на краищата хората от хиляди години правят конструкции от пръст, почва и пясък.

На Земята обаче няма много лунен реголит, с който хората да експериментират. Учени от ЕКА създадоха свой собствен реголит, като раздробиха наистина стар метеорит. Прахът от този метеорит е превърнат в смес, която е използвана за 3D принтиране на парчетата Lego. Те се сглобяват точно както обикновените тухлички Lego, макар че се предлагат само в един цвят (очевидно космическо сиво.)

Човечеството всъщност е по-близо от всякога до първата си истинска лунна база. НАСА обедини усилия с Италианската космическа агенция и космическата корпорация Thales Alenia, за да построи първата постоянна човешка база на Луната, макар че това няма да се случи поне до 2030 г. Последните проекти за лунни местообитания варират от нещо, което прилича на мобилен дом, до пълноценни надуваеми селища.

Снимка: Unsplash/LEGO

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.