Колекция от скали, разпръснати по древна брегова линия на Марс, може да показва, че някога Червената планета е била много по-подобна на Земята, отколкото учените смятаха досега.

Скалите, открити от марсохода "Кюриосити" на NASA, са необичайно богати на манганов оксид - химично вещество, което допълва все повече доказателства, че някога обитаемият Марс може да е имал нива на кислород, подобни на земните, и благоприятни за живот условия в началото на своята история, твърдят учените.

NASA нарича мангана на Земята "невъзпят герой в еволюцията на живота". От геоложката история на нашата планета учените знаят, че манганът е бил в изобилие в скалите и океаните преди появата на първите форми на живот преди около 4 милиарда години и че той е проправил пътя на кислорода, на който сега разчитат повечето живи същества.

Единствените познати начини за производство на манганов оксид обаче са свързани или с изобилие от кислород, или с микробен живот. За първото обаче няма убедителни доказателства на Марс, а за второто - никакви, което кара учените да недоумяват как химикалът се е образувал в новооткритите скали.

Образуването на скали, богати на манганов оксид, "е лесно да се случи на Земята заради микробите и заради кислорода, който също се образува заради микробите, така че всичко сочи към живот", казва водещият автор на изследването Патрик Газда, учен от Националната лаборатория Лос Аламос в Ню Мексико. "Разбира се, ние нямаме доказателства за живот на Марс, така че ако се опитваме да образуваме кислород в напълно абиотична система, сегашното ни разбиране за Марс не обяснява това."

Марсоходът Curiosity се натъкна на силно ерозиралите скали, докато преминаваше през средата на кратера Гейл - древно езерно дъно с ширина 154 км, което марсоходът изследва от 2012 г. насам. Инструментът ChemCam на марсохода "надуши" мангановия оксид в скалите, като изпари малки парченца с лазер и след това анализира получения облак от плазма.

Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Виж още: Специална протеза за ръка осигурява усещане за топлина и студ