В момента целият свят се възмущава от едва функционираща значка с изкуствен интелект за 700 долара (противоречивата Humane AI Pin), но какво би станало, ако подобна технология бъде вкарана в гигантски робот, който живее в дома ви? Това е най-лошият сценарий за наскоро представения Menteebot - робот с човешки размер, който е натъпкан до краен предел с функции и опции, свързани с ИИ.

Той се рекламира като "персонализирания робот с изкуствен интелект, на който можете да бъдете ментор". Той може да тича, да ходи настрани и дори да се обръща и всичко това "със същия баланс и контрол като човек". Производителят Mentee Robotics твърди също, че той ще регулира походката си при вдигане на тежки предмети. То би трябвало да може да вдига тези тежки предмети с лекота поради факта, че е абсолютно гигантски. Много от моделите също така нямат глава, което със сигурност не е много естетически приятно.

Menteebot е снабден с алгоритми за изкуствен интелект, модели за обработка на естествен език и софтуер, който отключва "усъвършенствани техники за обучение". Компанията твърди, че това означава, че роботът "не е обвързан с ограничен набор от команди" и че дори може да води разговори с хора. Всъщност потребителите издават команди на робота чрез естествен език.

Това е робот с две ръце и два крака, който на теория може да прави много от същите неща, които правим и ние. Компанията твърди, че можем да го обучим да прави тези неща. Изглежда, че това работи като друга спорна технология за изкуствен интелект - Rabbit R1. За да научите Menteebot на нова задача, пускате симулирана версия на бота през цифрова версия на задачата. Софтуерът изпълнява задачата отново и отново, докато я разбере. След това роботът трябва да може да изпълни задачата в реалния свят. Това изглежда като изключително високо обещание, но ще изчакаме да видим крайния резултат. Да се надяваме, че няма да халюцинира и да прави каквото си поиска, както други части от технологията на изкуствения интелект.

Menteebot изглежда доста пъргав. Има много видеоклипове, в които роботът е изпробван. Той може да тича, а ръцете и дланите "представят пълен обхват на движение и достатъчно точност за изпълнение на деликатни задачи". За тази цел има видеоклип, в който той внимателно подава на човек съд за хранене.

Макар че е малко вероятно този робот да отговаря на първоначалните рекламни материали, когато пристигне през 2025 г. (просто погледнете първоначалните обещания, които Humane даде за щифта с изкуствен интелект), той все пак изглежда адски готин. Няма обявена цена, но със сигурност ще бъде много по-висока от гореспоменатата значка за 700 USD. Това е пъргав хуманоиден робот, който тежи над 150 кг.

Menteebot ще се предлага в две разновидности. Има жилищен робот, който е програмиран да върши домакински задължения, и търговски робот, който извършва ръчен труд.

Снимка: Mentee Robotics

Виж още: Ако животът на Земята ви е писнал, това предложение за симулацията на Марс в продължение на година е за вас