Куполът на най-големия телескоп в света се оформя, като се монтират защитна облицовка и опори за основното огледало.

Изключително големият телескоп (ELT) на Европейската южна обсерватория (ESO) в момента се изгражда на планината Серо Армасонес в чилийската пустиня Атакама и се очаква да види първата си светлина до 2028 г.

Последните снимки на напредъка от строителната площадка, направени през юни 2024 г., показват как се монтира облицовка от външната страна на купола на ELT. Този слой материал служи като топлоизолационна бариера и осигурява устойчивост на атмосферни влияния, за да предпази телескопа от екстремната среда на чилийската пустиня.

Част от купола ще има големи плъзгащи се врати, които ще остават затворени през деня и отворени през нощта, за да може телескопът да наблюдава небето. След като бъде завършен, телескопът ще издирва подобни на Земята екзопланети в търсене на признаци на живот извън нашата Слънчева система и ще изследва ранната Вселена, за да проучи първите галактики, които са се образували след Големия взрив наред с други задачи.

Започна сглобяването на гредовата конструкция за плъзгащите се врати, които ще помогнат за защитата на телескопа от високите дневни температури и прашната пустинна среда.

Снимки от юни показват и напредъка на носещата конструкция в центъра на купола, която в крайна сметка ще държи основното огледало (M1) на ELT с ширина 39 метра, което тежи цели 200 тона. Огледалото ще почива върху бялата решетъчна конструкция, която ще позволи на М1 да се движи плавно по време на наблюденията и да компенсира различните гравитационни натоварвания, ветровите условия, вибрациите или промените в температурата.

Първичното огледало ще се състои от 798 отделни шестоъгълни сегмента, което го прави най-голямото сегментно огледало, създавано някога за телескоп. ELT ще има общо пет огледала с различни форми, размери и функции, които обаче ще работят заедно за наблюдение на Космоса.

Вторичното огледало, М2, ще виси над М1 и ще отразява събраната от него светлина към третичното огледало М3. В отвора в средата на бялата решетъчна структура ще се намира централната кула, в която ще се намират огледалата М3, М4 и М5.

Снимка: Unsplash/ESO

Виж още: Първата е-кола на Sony и Honda излиза на пътя през 2026