Когато чуете думата „бактерия“, вероятно си представяте организми, които не могат да се видят, освен ако не са поставени под микроскоп. Бактерия, която сега е класифицирана като най-голямата в света открита някога, обаче не се нуждае от специални инструменти, за да бъде видима с просто око. Thiomargarita magnifica, както се нарича, придобива вид на нишка и може да бъде дълга колкото човешка мигла. Както отбелязва BBC, това я прави по-голяма от някои по-сложни организми, като малки мухи, акари и червеи. За първи път е открита от морския биолог Оливие Грос, живееща върху потънали листа от мангрови дървета във Френските Кариби през 2009 г.

Поради размера на организма Грос първо си помислил, че гледа еукариот, а не по-прости прокариотни организми като бактерии. Едва когато се връща в лабораторията си, разбира, че това изобщо не е така. Години по-късно Жан-Мари Воланд и неговият екип от Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ в Калифорния разгледаха по-отблизо бактерията, използвайки различни техники, като трансмисионна електронна микроскопия, за да потвърдят, че тя наистина е едноклетъчен организъм. Наскоро те публикуваха статия, описваща дългата сантиметър бактерия в Science.

Воланд каза, че T. magnifica е „5000 пъти по-голяма от повечето бактерии“ и е сравнима с това, как обикновен човек „среща друг човек, висок колкото Еверест“. Друга информация, която екипът на Воланд откри, е, че бактерията поддържа своята ДНК организирана в структура, която има мембрана. В повечето бактерии ДНК материалите просто плуват свободно в тяхната цитоплазма. Освен това има около 6000 милиарда бази ДНК.

„За сравнение диплоидният човешки геном е с размери приблизително шест гига (милиарда) бази. Така че това означава, че Thiomargarita съхранява няколко порядъка повече ДНК в себе си в сравнение с човешката клетка“, каза членът на екипа Таня Уойк.

Въпреки че учените знаят, че T. magnifica расте върху мангрови седименти в Карибите и че създава енергия за живот, използвайки хемосинтеза, която е подобна на фотосинтезата в растенията, все още има много неща за нея, които остават загадка. И вероятно ще отнеме известно време, преди учените да успеят да открият тайните ѝ - те все още не са измислили как да отглеждат организма в лабораторията, така че Грос трябва да събира проби всеки път, когато искат да проведат експеримент. Не помага, че организмът има непредсказуем жизнен цикъл. Грос казва пред The ​​New York Times, че дори не може да намери такива през последните два месеца.

Воланд и неговият екип сега се стремят да намерят начин да отглеждат T. magnifica в лабораторията. Що се отнася до Грос, сега той очаква други екипи да тръгнат да търсят още по-големи бактерии, които като T. magnifica също може да съществуват неподозирано за нас.

Снимка: Jean-Marie Volland/Berkeley Lab

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома