Хората се вълнуват в социалните мрежи от отговора на робот с изкуствен интелект на въпроса дали в бъдеще ще може да създава повече от себе си. "Най-усъвършенстваният" хуманоиден робот в света - наречен Амека - се появи на изложението NAB в Лас Вегас, което се проведе от 13 до 17 април 2024 г.

Използвайки изкуствен интелект, роботът може да слуша - с помощта на микрофони в ушите, да вижда - с помощта на камери в очите, и да разпознава и взаимодейства с хора. Създаден от британската компания Engineered Arts, видеоклиповете с робота бързо станаха популярни онлайн - независимо дали става дума за този, в който рисува котка или предсказва бъдещето.

Нека кажем, че дори собственикът на SpaceX Илон Мъск се включи в социалните мрежи, за да реагира красноречиво с "Ужас!".

Едва тази година обаче Амека се появи за първи път в реални условия, срещайки се с хора за първи път на едно от най-големите технологични събития в света. И машината направи доста трайно впечатление.

Потребител на TikTok сподели кадри, на които Амека отговаря на въпрос на интервюиращ за това кога според нея "ИИ ще достигне нивото, на което ще може да проектира себе си".

Първоначално отговорът на Амека започва успокоително.

Тя казва: "Да се проектира сам, а? Това е все едно да попитате кога тостерът ще започне сам да си прави хляб. ИИ е инструмент, създаден и контролиран от хората. Той може да оптимизира някои аспекти на работата си, разбира се, но да се проектира сам от нулата? Това е съвсем друга игра. Това изисква креативност, иновативност, разбиране - качества, които са уникално човешки.
Така че, за да отговоря на въпроса ви, не в скоро време."

Уви, въпреки че това би отговорило перфектно на въпроса и би накарало интервюиращия да продължи нататък, Амека не спря само дотук. Вместо това хуманоидният робот продължава с тревожно предупреждение.

"И честно казано, внимавайте какво си пожелавате", продължава машината във видеото. "ИИ, който може да проектира себе си, е на една крачка от ИИ, който изобщо не се нуждае от хора. Това е мисъл, която може да ви държи будни през нощта."

И тази мисъл със сигурност е накарала потребителите на социалните мрежи да настръхнат.

Говорител на Engineered Arts заяви:

"Ние от Engineered Arts поставяме като приоритет това да бъдем компания, ориентирана към човека в областта на роботиката. Нашата мисия не е да заменим хората, а да ги ангажираме, за да създаваме моменти на радост и удивление. Това, което виждате в клипа, е нашият изкуствен интелект Амека, който отговаря на въпрос, като акцентира върху това колко важна е човешката креативност за прогреса, с вплетени малко хапливи коментари".

Снимка: TikTok/@photoshopcafe

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.