Време е да добавим вдъхновено от Metallica "гориво" към следващото поколение лунни мисии.

Нов видеоклип на NASA представя песента Fuel на Metallica заедно с епични кадри от Artemis 1 - мисията, с която дебютира новата огромна лунна ракета на агенцията - Space Launch System (SLS).

"Дайте ми гориво! Дай ми огън!", пее многократно награждаваната метъл група на фона на характерните си китарни силови акорди. Видеото в YouTube показва също така как SLS на Artemis 1 лети високо в нощното небе, от различни ъгли, отново и отново.

Artemis 1 беше успешна, като изпрати капсула Orion без екипаж до лунната орбита и обратно. Сега NASA се подготвя за Artemis 2, която ще изпрати четирима души около Луната не по-рано от ноември 2024 г. През април NASA посочи имената на четиримата астронавти, които ще бъдат на борда: Рийд Уайзман, Виктор Глоувър и Кристина Кох от агенцията и Джереми Хансен от Канадската космическа агенция.

Metallica е един от 100-те най-добри изпълнители на всички времена на Rolling Stone - и поне един от членовете на групата е фен на полетите в Космоса.

Водещият китарист Кърк Хамет заяви пред Sirius XM през 2017 г., че групата има "идеи" за съвместно свирене в Космоса, като добави, че винаги е искал да свири "на космическата совалка, може би на Луната".

"Мисля, че през последните няколко десетилетия показахме, че това чувство за дух, това чувство за приключение все още гори в нас", допълни Хамет в репортаж за интервюто преди изданието Louder Sound. "С удоволствие бихме направили и бихме се постарали много, за да направим нещо наистина различно."

Оттогава нямаме актуална информация за плановете им за полети, но официалният акаунт на Metallica гордо написа в Twitter в четвъртък (13 юли), че Fuel е едно от нещата, които ги свързват с лунните мисии на NASA.

Снимка: NASA

Виж още: Защо популярността на ChatGPT намалява?