Частна компания е резервирала още едно пътуване до Луната с ракета Falcon Heavy на SpaceX.

SpaceX Falcon Heavy ще изстреля третата роботизирана мисия на Astrobotic за кацане на Луната през 2026 г., съобщи базираната в Питсбърг компания във вторник (25 април). Мисията ще се приземи на южния полюс на Луната, който представлява голям интерес поради предполагаемите запаси от воден лед. NASA например планира да приземи там своята мисия с екипаж Artemis 3 през около 2025 г. и с течение на времето да изгради една или повече бази в района.

"Програмата на NASA Artemis е голямо усилие за установяване на американско присъствие на южния лунен полюс, а в същото време международни клиенти също подготвят планове за пионерски нови научни, изследователски и търговски дейности в този регион", казва главният изпълнителен директор на Astrobotic Джон Торнтън в изявление. На борда на новата мисия ще летят "стотици килограми", добавя още той.

Astrobotic все още не е достигнала Луната, но може да го направи още тази година. Нейният лунен спускаем апарат Peregrine е готов за изстрелване на борда на новата ракета Vulcan Centaur на United Launch Alliance (ULA).

Peregrine ще изпрати 11 товара на NASA в район близо до куполите Грюйтузен, където се намират странни местности, които геолозите искат да видят отблизо, и товари от пет други държави. Peregrine трябваше да излети тази пролет, но наскоро по време на изпитанията на горната степен на Vulcan Centaur избухна драматично огнено кълбо и продължаващото разследване ще отложи дебютното изстрелване на новата ракета поне до юни или юли, заявиха от ULA.

Втората мисия на Astrobotic ще използва по-голям спускаем апарат, известен като Griffin, който също ще бъде изстрелян на върха на Falcon Heavy. Griffin ще достави всъдехода на NASA Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) до южния полюс на Луната около 2024 г.

И двете изстрелвания на NASA на Peregrine и Griffin са финансирани по програмата на агенцията Commercial Lunar Payload Services (CLPS), която има за цел да помогне на малки компании да достигнат до Луната, за да подкрепят "Артемида".

В прессъобщението на Astrobotic нямаше конкретни данни за третата мисия до Луната, но компанията отбеляза, че планира "да пренася полезен товар на лунната повърхност, както и да предлага разгръщане на сателити за тези, които искат да се разгърнат до други дестинации в лунното пространство".

Примерите за полезен товар, които Astrobotic цитира, включват "научни инструменти, технологични демонстратори, роувъри, енергийни системи и друга инфраструктура".

Astrobotic е основана през 2007 г. и до момента е набрала поне 215 млн. долара финансиране според статистиката на Crunchbase. Последният кръг от операции е приключил в края на 2022 г.

Снимка: SpaceX

Виж още: Първият професионално заснет в Космоса филм взриви руския боксофис

 

Тагове: