За първи път от пускането си на пазара изключително популярният ChatGPT на OpenAI губи потребители на месечна база, съобщава The Washington Post, което е възможен знак, че популярността на чатбота с изкуствен интелект може би вече е достигнала своя връх.

Според фирмата за интернет данни Similarweb трафикът от мобилни и настолни устройства към уебсайта на чатбота с изкуствен интелект е спаднал с почти 10% през юни в сравнение с предходния месец, което е тревожен знак за OpenAI, тъй като компанията харчи цяло състояние, за да поддържа работата на своя чатбот с изкуствен интелект.

Това е и забележителна тенденция, като се има предвид, че по-рано тази година ChatGPT беше обявено за най-бързо развиващото се приложение, което само за два месеца достигна около 100 милиона активни месечни потребители. (Оттогава насам Threads на Meta е на първо място по брой потребители, които са натрупали 100 милиона само за пет дни.)

Дали това е знак за това, което тепърва предстои, или е просто спънка по пътя? Дали манията на обществото по изкуствения интелект вече е достигнала най-високата си точка? Или най-накрая явните и постоянни проблеми на технологията започват да излизат на повърхността?

Вероятно никога няма да разберем какво точно е причинило този месечен спад. The Washington Post предполага, че той може да има нещо общо с края на учебната година, когато учениците излизат във ваканция и използват много по-малко инструмента, който мнозина използват, за да мамят с есета.

Но няма и гаранция, че ще видим възход.

"Имаше момент, в който това беше "О, боже, това е страхотно", казва Сачин Дев Дугал, главен изпълнителен директор на стартиращата компания за изкуствен интелект Builder.ai, пред The Washington Post, като добавя, че в крайна сметка хората са разбрали, че това не е толкова полезно, колкото е било първоначално обещано.

Главните изпълнителни директори пеят хвалебствени слова за генеративния изкуствен интелект, обявявайки го за революционна нова технология, която ще реши привидно безкраен списък от обществени проблеми, като същевременно ще донесе на предприемачите купища пари.

Но натрапчиви недостатъци хвърлиха сянка върху тези възвишени твърдения, включително продължаващата склонност на чатботовете с изкуствен интелект да халюцинират факти. Още по-лошо, те могат да си измислят факти по много убедителен начин, което потенциално проправя пътя за още повече дезинформация в интернет.

И това не е само намаляващ интерес от страна на обществеността. Въпреки че генеративният изкуствен интелект направи огромен фурор и се превърна в невероятен инструмент в арсенала на някои професионалисти, регулаторните органи започнаха да бият тревога.

По-рано тази година главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман изрази опасенията си от предстоящите правила в целия Европейски съюз, които биха могли да затруднят процъфтяването на инструменти като ChatGPT.

Вероятно това няма да е последното, което ще чуем за OpenAI и ChatGPT. В края на краищата, като се има предвид експлозивното нарастване на славата на алгоритъма, все още има неизброимо количество хора, които използват инструмента. Но пукнатините започват да се проявяват и това може да е ранен предупредителен знак, че въпреки големия оптимизъм технологията не е достигнала ниво, което да е действително полезно за обикновения човек.

Снимка: PX Fuel

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици