NASA потвърди датата на изстрелване на своята мисия до астероид, който може да направи всеки на Земята милиардер. Мисията Psyche има за цел да проучи астероида Psyche с ширина 200 километра, който обикаля около Слънцето между Марс и Юпитер.

Въпреки че може да звучи като сюжет на холивудски суперхит, това всъщност се случва в реалния живот. И в още по-вълнуващ обрат на събитията, смята се, че астероидът е пълен със злато.

Мисията трябваше да стартира през август 2022 г., но поради технически затруднения и проблеми със софтуера NASA пропусна своя прозорец за изстрелване.

Въпреки това мечтата на всеки да стане милиардер може да е на хоризонта. NASA потвърди, че мисията Psyche ще стартира на 1 октомври 2023 г.

Според Forbes астероидът може да съдържа ядро от желязо, никел и злато на стойност 10 000 000 000 000 000 000 долара – или 10 000 квадрилиона долара. Ракетата, която ще бъде използвана за извършване на тази експедиция, ще бъде Falcon Heavy Rocketship на SpaceX.

Поради новата дата на изстрелване космическият кораб Psyche ще пристигне при астероида през август 2029 г. вместо през 2026 г., така че ще трябва да изчакаме още малко, за да разберем дали всички ще станем супер богати.

Мисията ще бъде част от програмата Discovery на NASA, която ще се състои от по-икономично роботизирано изследване на Космоса. Повечето астероиди са скалисти или ледени, но се смята, че Psyche е откритото метално сърце на мъртва планета.

Изследователите се надяват, че проучването ще помогне за предоставянето на допълнителни прозрения и информация за нашето разбиране за ядрото на Земята.

NASA обяснява, че астероидът е различен от другите, тъй като изглежда, че е „откритото никелово-желязно ядро на ранна планета“, което се оказва един от „градивните елементи“ на нашата Слънчева система.

В него се обяснява: „Дълбоко в скалистите земни планети – включително Земята – учените допускат наличието на метални ядра, но те лежат недостижимо далеч под скалистите мантии и кори на планетите“.

„Тъй като не можем да видим или измерим ядрото на Земята директно, Psyche предлага уникален прозорец към насилствената история на сблъсъци и натрупвания, които са създали земните планети.“

Мисията се ръководи от Държавния университет на Аризона, докато Лабораторията за реактивни двигатели на NASA (JPL) отговаря за управлението на мисията, операциите и навигацията.

Също така част от мисията е технологичната демонстрация на Deep Space Optical Communications на NASA, която ще тества лазерна „космическа широколентова връзка“ с висока скорост на предаване на данни.

Астероидът получи името си от гръцката богиня на душата и беше идентифициран за първи път през март 1852 г. от италианския астроном Анибале де Гаспарис. Той е приблизително с размера на американския щат Масачузетс със среден диаметър от около 200 километра.

Psychie е в орбита около Марс и Юпитер, което я поставя на огромните 600 милиона километра от Слънцето в най-отдалечената част на тази орбита.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече се тиражират имената на астронавтите, които ще се опитат да кацнат на Луната