NASA скоро ще посочи имената на астронавтите в първата си екипажна мисия до Луната от 1972 г.

Artemis 2 е следващият полет след мисията Artemis 1 без екипаж на агенцията, която стартира на 16 ноември с ракетата Space Launch System и падна в Тихия океан на 11 декември. Никакви астронавти не летяха на борда на този космически кораб Orion, въпреки че имаше трио манекени като пътници.

Процесът на подбор на астронавти е потаен дотолкова, че дори избраните астронавти често не знаят как са били подредени по приоритет за конкретни мисии дори десетилетия по-късно. Екипажите също се обявяват по строг график, определен от участващите космически агенции, а изтичането на информация е необичайно.

Наскоро CNN разговаря с „почти дузина настоящи и бивши служители и астронавти на NASA“, някои от които новинарското издание запази в анонимност. Въз основа на тези интервюта бяха споделени няколко прогнози за това кой ще бъде избран. Рийд Уайзман от NASA и Джереми Хансен от Канада са най-честите прогнози сред интервюираните, като се говори, че няколко други астронавти са сред четиричленния екипаж. NASA не потвърди никоя от прогнозите на CNN, нито направи официален коментар по отношение на доклада на CNN.

Artemis 2 ще бъде съвместна мисия между NASA и Канадската космическа агенция (CSA), за да заведе астронавти около Луната и обратно през 2024 г. Канадците получиха своето място, като допринесоха с роботизираната технология Canadarm3 за планирана лунна станция, наречена Gateway.

Мисията ще отбележи първия път, когато астронавтите се приближават до Луната от декември 1972 г., когато Аполо 17 на NASA изпрати Юджийн Сърнан и Харисън Шмит на лунната повърхност (Роналд Еванс пилотира командния модул от орбита). Мисиите на Artemis, които се приземяват, ще започнат с Artemis 3 не по-рано от 2025 г.

CNN прогнозира, че 47-годишният Уайзман ще бъде в екипажа на Artemis 2 въз основа на автобиографията му, която включва служба като военноморски летец, тестов пилот и началник на офиса на астронавтите. Той се оттегли от тази управленска позиция през ноември и CNN предполага, че ходът е бил, защото „шефът няма право да лети в Космоса“. Уайзман се присъединява към NASA през 2009 г. и е ветеран от мисията 41 на Международната космическа станция (МКС) от май до ноември 2014 г. Той също командва подводната мисия NEEMO 21 във Флорида през 2016 г.

Хансен, също на 47 години, е пилот на изтребител от канадските въоръжени сили, чиято автобиография включва служба в NORAD (Северноамериканското командване на аерокосмическата отбрана). Той се присъедини към CSA през 2009 г. и все още не е летял в Космоса; Канада допринася с приблизително 2.5% дял в консорциума на ISS, което води до полет приблизително на всеки 5 или 6 години. Трябва да се отбележи, че Хансен е първият канадец, управлявал графика за обучение на нов клас астронавти, което той направи между 2017 и 2020 г.

Кой точно ще заеме четирите места на Artemis 2, обаче остава голям въпрос. NASA реши, че мисиите Artemis ще бъдат отворени за всички активни астронавти през 2022 г. Съобщението отмени инициатива от 2020 г., целяща да избере 18 астронавти за тези мисии, които агенцията тогава нарече „Екипът Artemis“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Частната лунна сонда Peregrine се приближи по-близо до заветната мисия