Мозъчният чип на Neuralink е бил имплантиран на втори пациент в рамките на ранни изпитания върху хора, съобщи Илон Мъск пред водещия на подкаст Лекс Фридман. Според Ройтерс компанията не е разкрила кога е извършена операцията, нито името на получателя.

Мъск заяви, че 400 от електродите в мозъка на втория пациент работят от общо 1024 имплантирани. "Изглежда, че е минало изключително добре", каза той. "Има много сигнал, много електроди. Работи много добре."

Устройството позволява на пациентите с увреждания на гръбначния мозък да играят видеоигри, да използват интернет и да управляват електронни устройства само с помощта на мислите си. През май компанията обяви, че "приема заявления за втория участник" в изпитанията след одобрението на американския регулатор по храни и лекарства.

Първоначалният пациент с имплант Neuralink на име Нолан Арбо описва операцията като "изключително лесна". По време на демонстрация компанията показа как Арбо може да движи курсора по екрана на лаптоп, да спира музикално устройство на екрана и да играе шах и Civilization VI.

Самият Арбо участва в същия подкаст с Мъск и Фридман. Той каза, че устройството му позволява да накара всичко да се случи на екрана на компютъра само като си го помисли, което помага да се намали зависимостта му от болногледачи.

Проблеми обаче се появяват малко след операцията, когато някои от електродите се отдръпват от мозъка му. По-късно проблемът е отстранен частично чрез модифициране на алгоритъма, за да се повиши чувствителността на имплантите. От Neuralink съобщиха, че при втора процедура ще поставят нишките на импланта по-дълбоко в мозъка на пациента, за да предотвратят движението им, както в случая на Арбо.

Преди това Neuralink е тествала своя имплант върху животни, включително шимпанзета, и някои от тези практики на тестване са били обект на федерални разследвания.

Въпреки тези проблеми компанията заяви, че има над 1000 доброволци за второто си хирургично изпитване. Мъск заяви, че очаква Neuralink да имплантира чиповете си на още до осем пациенти до края на 2024 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Моделът iPhone 16 Pro ще получи най-големия скок в капацитета на батерията