Четенето на мислите на човек е нещо, което е предимно от сферата на художествената литература и от така наречените менталисти и екстрасенси. Нов научен труд обаче твърди, че е измислен начин за четене на мислите на човек и превръщането им в текст.

Изследването е дело на учени от Тексаския университет в Остин. В съобщение за пресата университетът съобщава, че учените са публикували статия за своите изследвания в списанието Nature Neuroscience. В статията е посочено, че пробивът е резултат от използването на модел на изкуствен интелект за преобразуване, подобен на този, използван от ChatGPT, Bing Chat и Bard.

Тази нова технология не изисква никакви хирургически импланти върху човека, за да работи. В съобщението за пресата се казва:

"Мозъчната активност се измерва с помощта на скенер за ядрено-магнитен резонанс след продължително обучение на декодера, при което лицето слуша часове подкасти в скенера. По-късно, при условие че участникът е отворен за декодиране на мислите му, слушането на нова история или представянето на разказване на история позволява на машината да генерира съответния текст само от мозъчната активност.

Текстовете, които се генерират от мозъчната активност на човека с този метод, не са точни. По-скоро моделът на изкуствения интелект ще създаде текстово съобщение, което се предполага, че е общо приближение на това, за което човекът мисли:

"Например при експерименти участник, който слушал говорител да казва: "Още нямам шофьорска книжка", мислите му били преведени като: "Още не е започнал да се учи да шофира". Слушането на думите: "Не знаех дали да крещя, да плача или да избягам. Вместо това казах: "Остави ме на мира!" бяха декодирани като: "Започнах да крещя и да плача, а след това тя просто каза: "Казах ти да ме оставиш на мира".

Това изследване ще бъде полезно за хора, които са претърпели инсулт или по друг начин не могат да общуват нормално. Учените, които са разработили тази технология, смятат, че в бъдеще тя ще бъде използвана с по-преносими системи за мозъчна образна диагностика.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване