Не е тайна, че светът трябва да се откаже от изкопаемите горива - и то бързо. Една от големите тревоги, свързани с главоломния преход на човечеството към зелена енергия, е, че електрическите двигатели и батериите, които ще захранват това бъдеще, се нуждаят от редкоземни метали, а получаването им може да бъде катастрофално както за околната среда, така и за обществото. Поради тези причини, както и поради цялостната им скъпотия и недостиг автомобилни производители като Tesla активно търсят алтернативни материали за захранване на нарастващия си парк от електрически автомобили.

Казано по-просто, хората нямат достатъчно време да изследват алтернативни материали за нашето бъдеще на зелена енергия. Но за щастие изкуственият интелект "живее" живота си в бързата лента.

Британската технологична компания Materials Nexus наскоро обяви, че с помощта на своята платформа за изкуствен интелект е разработила магнит, който не съдържа редки земни метали. Макар че това не е първото подобно устройство - други компании също са създавали магнити с "чиста земя", - те са го направили след около десетилетие на опити и грешки. Според прессъобщението на Materials Nexus платформата за изкуствен интелект на компанията е имала нужда само от три месеца, за да разработи своето творение MagNex, което не съдържа редкоземни метали.

"Откриването на сегашния индустриален стандарт за постоянни магнити отне десетилетия и още повече време за разработването им в продуктите, които използваме днес; проектирането, синтезирането и тестването на MagNex отне само 3 месеца - х200 по-бързо", се казва в изявлението за пресата. "MagNex може да бъде произведен при 20% от разходите за материали и 70% намаление на въглеродните емисии от материала (kg CO2/kg) в сравнение с магнитите от редкоземни елементи, които понастоящем са на пазара."

Компанията Materials Nexus работи съвместно с института "Хенри Ройс" (национален институт на Обединеното кралство) и Университета в Шефилд, за да синтезира и тества магнита. Компанията заяви, че подобен подход за проектиране с изкуствен интелект би могъл да революционизира и други аспекти на прехода към зелена енергия, включително проектирането на полупроводници и свръхпроводници. Това изглежда повече от възможно, тъй като само няколко дни преди разкриването на MagNex учени от Великобритания и Япония успешно създадоха свръхпроводящ магнит на желязна основа с помощта на изкуствен интелект.

Макар че появата на способен изкуствен интелект носи със себе си много заслужен скептицизъм, както и безпокойство, свързано със сигурността на работното място, изкуственият интелект е особено подходящ да бъде революционен в областта на материалознанието. Според Проекта за материалите - база данни с отворен код, предназначена да подпомогне изследванията на нови материали, хората са открили 20 000 материала чрез експерименти - бройка, която е нараснала до 48 000 благодарение на зората на компютрите.

В края на 2023 г. изследователи от Deepmind, собственост на Google, съобщават в списание Nature, че техните графични мрежи за изследване на материали (GNoME) са използвали тези 48 000 материала, за да измислят още 2.2 милиона материала - 380 000 от които се считат за стабилни и отлични кандидати за синтез.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако използвате някои от тези пароли, незабавно ги променете