Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис са направили изненадващо откритие, което може да промени начина, по който гледаме на месото, отгледано в лаборатория.

Както е описано в статия, която предстои да бъде рецензирана от специалисти, те са установили, че въздействието на алтернативното месо върху околната среда е "със степени" по-голямо и нанася повече вреди в сравнение с месото с животински произход.

Ако това се потвърди, изследването може да бъде осъдително за имиджа на този тип изкуствена храна: лабораторно отглежданото месо отдавна се разглежда като по-екологична алтернатива на месните продукти.

"Нашите открития показват, че култивираното месо не е по-полезно за околната среда от конвенционалното говеждо", казва в изявление авторът Едуард Спанг, доцент в Калифорнийския университет в Дейвис. "То не е панацея."

За щастие изследователите предполагат, че могат да се намерят ефективни начини за значително намаляване на въглеродния отпечатък в дългосрочен план, което означава, че това все още не е краят за лабораторно отглежданото месо.

Оценявайки цикъла на необходимата енергия и емисиите на парникови газове, свързани с всички етапи на производството на лабораторно отглеждано месо в сравнение с конвенционалното говеждо, те установяват, че потенциалът за глобално затопляне - екологичен показател, измерван в килограми емисии на CO2 - на лабораторно отглежданото месо е между четири и 25 пъти по-голям от средния за говеждите продукти, продавани в магазините.

Според тях един от най-големите недостатъци е необходимостта от високорафинирани среди за растеж, които са културите, позволяващи на клетките да се размножават в лабораторни условия.

"Ако на компаниите се налага да пречистват растежните среди до фармацевтични нива, те използват повече ресурси, което след това увеличава потенциала за глобално затопляне", казва водещият автор и докторант Дерик Риснер в изявлението. "Ако този продукт продължи да се произвежда с помощта на "фармацевтичния" подход, той ще бъде по-лош за околната среда и по-скъп от конвенционалното производство на говеждо месо."

Въпреки че миналата година Агенцията по храните и лекарствата одобри продажбата на култивирано месо в САЩ, към момента на изготвяне на настоящия доклад в страната не се продават такива продукти.

Това се случва въпреки появата на редица нови стартиращи предприятия, особено в Силициевата долина, които се опитват да се възползват от идеята. Струва си да се отбележи, че много от тях все още се борят да увеличат мащаба на дейността си, без да се интересуват от навлизане на масовия пазар.

Но се наблюдава нарастваща динамика. Още през март американският хранителен регулатор определи като безопасен за консумация култивиран пилешки продукт, произведен от компанията за култивирано месо Good Meat, което означава, че тя ще се нуждае само от разрешение от Министерството на земеделието, за да започне да продава продукта.

Компаниите за отглеждане на месо в лаборатория се опитват да прекратят зависимостта си от фармацевтични съставки и вместо това да се съсредоточат върху такива, които са подходящи за хранителни цели - нещо, което би направило отглеждането на месо в лаборатория много по-конкурентно от екологична гледна точка.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първата целувка се оказа с 1000 години по-стара