Една от водещите фигури в областта на изкуствения интелект смята, че лекарствата с рецепта, създадени с помощта на изкуствен интелект, могат да достигнат до клинични изпитвания след няколко години. Главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис обсъди прогнозата си в епизод на подкаста на The New York Times "Hard Fork".

"Мисля, че сме много близо", каза Хасабис, когато беше попитан дали ИИ е близо до това да може да помогне за лечението на сериозно заболяване като Алцхаймер или рак. "Бих казал, че сме на няколко години от това да имаме първите наистина разработени от ИИ лекарства за голямо заболяване - сърдечносъдово или рак."

"Току-що подписахме големи сделки с водещи фармацевтични компании и по истински програми за лекарства. Очаквам през следващите няколко години да имаме лекарства, разработени от изкуствен интелект, в клиниката, в клинични тестове", добави той. "И това ще бъде невероятно време. И тогава хората ще започнат наистина да усещат ползите в ежедневието си по наистина материален и невероятен начин."

Клиничните изпитвания помагат да се прецени дали дадено ново лекарство или устройство е безопасно и ефективно за употреба от хора. На лекарствата, които достигат до фазата на клиничните изпитвания, могат да им трябват години, за да достигнат до пазара, ако изобщо го направят. Някои експерти твърдят, че изкуственият интелект може да помогне за ускоряване на процеса на откриване на лекарства и да предложи на пациентите персонализирани грижи, но също така предупреждават за риска от пристрастия, ако тези модели не са обучени върху разнообразни набори от данни.

ИИ невинаги се справя с нещата, както е известно на Google. Наскоро Хасабис разказа за провала на Google DeepMind с генератора на изображения Gemini AI. След като потребителите посочиха, че той създава исторически неточни изображения, включително расово разнообразни изображения на бащите - основатели на САЩ, и нацисти, миналата седмица Google постави на пауза способността на Gemini да генерира изображения на хора.

"Това, което е добре замислена функция, е било приложено, оказва се, твърде грубо", каза Хасабис за генератора на изображения, докато говореше на конференцията Mobile World в Барселона. "Разбира се, ние държим на историческата точност и затова изключихме тази функция, докато я поправим, и се надяваме да я върнем онлайн в най-скоро време."

Снимка: Unsplash