Останките от прочутата нацистка междуконтинентална ракета V2 бяха открити в Южна Англия, където смъртоносната машина е паднала, преди да достигне целта си. Това е шестата находка на ракета V2 от братята археолози Колин и Шон Уелч, които през последните десет години изследват места, където са падали емблематичните ракети.

Двамата са проучвали и десетки локации на летящите бомби V1, които са предшественик на модерните крилати ракети. Нацистката армия ги изстрелва най-вече с катапулти от окупирана Франция през 1944 и 1945 г.

Най-новата находка на V2 ракета съдържа над 800 кг метални отломки, включително и двигателя на ракетата, която е експлодирала във Великобритания около полунощ на 14 февруари 1945 г.

Ракетите V2 се считат за прототип на съвременните междуконтинентални балистични ракети и Берлин гледа на тях като алтернатива на ядрените програми на САЩ и Съветския съюз, като идеята е да достигне американски брегове. Въпреки че ракетите V2 летят с три път по-висока скорост от тази на звука, детонацията им не е свръхзвукова. Техен създател е немският ракетен инженер Вернер фон Браун, който след войната е пленен от американците и става пионер на тяхната космическа програма. През 1960 г. той става ръководител на лунната програма на NASA и разработва ракетите, извели Apollo до Луната.  

Снимка: Colin Welch

Виж още: Tesla Cyberquad ще бъде най-безопасното ATV в света