Полицията в американския град Оукланд се надява да въоръжи роботи с потенциално смъртоносни приспособления, подобни на пушки. При всички положения първият въпрос е „Защо?“. А отговорът – „Защото това е реалността, в която живеем сега“.

Както The Intercept съобщава, полицейските сили в Оукланд направиха „неелектрически разрушител с перкусионно задействане“ или PAN разрушител обект с най-висок приоритет в техния списък с желания миналата година.

Накратко, PAN е аксесоар с форма на пушка за колесни роботи, които често се разполагат във военни зони и се ползват от бомбени отряди. Той може да бъде зареден с експлозивни сили, вариращи от халосни патрони и вода под налягане до бойни патрони – тревожно ново развитие в използването на потенциално смъртоносни машини от полицейските сили в цялата страна.

„Човек може да си представи приложения на този конкретен инструмент, които може да изглеждат разумни“, казва пред Intercept Лиз О'Съливан, главен изпълнителен директор на стартиращата компания Parity за одит на пристрастия към изкуствен интелект и член на Международния комитет за контрол на оръжията на роботите, „но с много малко модификации или дори само с различни видове амуниции, тези инструменти могат лесно да бъдат въоръжени срещу различни опоненти“.

На въпроса по време на среща на подкомисията през 2021 г. дали планират някога да поставят бойни патрони в машината, полицейското управление в Оукланд първоначално отговори отрицателно. Но при изготвянето на правила за използване на технологията отделът имаше промяна в позицията си.

„Не искаме да добавяме категорични забрани“, изтъкна пред комисията лейтенант Омар Даза-Куирос, който представлява отдела на срещата, „защото какво ще стане, ако ни потрябва за някаква ситуация по-късно“.

Все пак полицията в Оукланд е обещала да използва буквалните машини за убиване само когато сметне за необходимо, по време на „определени катастрофални, високорискови, силно застрашаващи събития с масови жертви“.

Един проблем обаче възниква: няма писмена, законна дефиниция за това какво ще включват тези конкретни термини, което в крайна сметка оставя нещата до голяма степен на полицейското управление за тълкуване.

За да е ясно: подкомисията изглежда е спечелила в дискусията, но само до известна степен, съгласявайки се с документите, които забраняват използването на технологията за убиване на хора - което не вдъхва точно доверие. На полицията обаче е разрешено да въоръжава устройствата с лютив спрей.

Остава да видим дали изменената политика на полицията ще бъде одобрена от градския съвет на Оукланд, но тъй като това не е единственият отдел в страната, който настоява за приемането на PAN, вероятно ще видим повече подобни практики и на други места в САЩ.

Снимка: Unsplash

Виж още: AR шлемът на Microsoft се оказа пълен провал по време на военен тест