Американските военни най-накрая изпробваха доста забавените и много скъпи очила за добавена реалност на Microsoft по време на скорошен армейски тест – и според доклад на Business Insider технологията на компанията се е провалила доста впечатляващо.

Според доклада, цитиращ източник от Microsoft, устройството на име Army Integrated Visual Augmented System (IVAS) не е успяло да изпълни четири от шест „събития за оценка“ в скорошната си оперативна демонстрация.

За договор на стойност близо 22 милиарда долара това са някои мрачни резултати. Твърди се, че войниците открили, че очилата имат някои фатални недостатъци.

„Устройствата щяха да ни убият“, каза един от тестерите на очилата в откъс от армейски доклад, продиктуван на Insider, като се позовава на факта, че джаджите генерират светлина, която се вижда от стотици метри разстояние – по същество превръщайки носещите ги в светещи вражески цели.

Освен разкриването на позициите на войниците докладът установи също, че бойците се оплакват, че устройството е неудобно и тежко, ограничава движението им и дори прекъсва периферното им зрение.

Изненадващо, въпреки тези изобличителни твърдения армията твърди, че устройствата всъщност са били успешни.

„Появилите се резултати показват, че програмата е постигнала успех в повечето от критериите за оценка на армията“, казва бригаден генерал Кристофър Шнайдер в изявление пред Insider, което силно противоречи на резултатите, разкрити от изтеклия доклад.

„Въпреки това“, продължи той, „резултатите също идентифицираха области, в които IVAS не успя и се нуждае от допълнителни подобрения, които армията ще адресира“.

Разбираме го – повечето от нас също са имали лоши случаи на „разкаянието на купувача“. Повечето импулсивни покупки обаче не идват с цена от няколко милиарда долара.

Да се ​​надяваме, че Microsoft и военните могат да го разберат, въпреки че имайки предвид скорошната история на подразделението за смесена реалност на технологичната компания, очакванията не са особено високи.

Снимка: Microsoft

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа