Въпреки многото заглавия на хоризонта не се задава интернет апокалипсис.

Притесненията за подобна многомесечна катастрофа започнаха да се зараждат в платформите на социалните мрежи скоро след като през 2021 г. публикувано проучване, озаглавено "Слънчеви супербури: планиране на интернет апокалипсис", предполагаше, че голяма слънчева буря може сериозно да повреди интернет кабелите - по-специално тези под морето, които свързват континентите и помагат за захранването на глобалния интернет. (Проучването е представено на конференция за предаване на данни през 2021 г., но все още не е публикувано в рецензирано списание.)

Миналата седмица дезинформация, която се основава на измислени предупреждения от NASA, вдъхна нов живот на тези опасения за "интернет апокалипсис". Сред тях са неоснователни твърдения за предстояща слънчева буря, която ще предизвика глобално прекъсване на интернет в рамките на следващото десетилетие, и за това как сондата на NASA "Паркър", която беше изстреляна през 2018 г., за да изучава отблизо Слънцето и неговото време, може да спаси интернет "от смърт, причинена от слънчева буря".

Сегашната паника се подхранва от несъществуващо предупреждение на NASA за предстоящ "интернет апокалипсис".

Повечето лъжи се отнасят до статия, публикувана от космическата агенция през март, за усилията ѝ да предсказва слънчеви бури с помощта на изкуствен интелект. В тази статия или на друго място на уебсайта си NASA не е използвала израза "интернет апокалипсис". Вместо това той произлиза от същото проучване от 2021 г., чийто единствен автор Сангетха Абду Джиоти наскоро заяви пред The Washington Post, че съжалява за използването на израза и че статията ѝ "просто е привлякла твърде много внимание".

Опасенията в интернет се засилват и от рецензирано изследване от началото на тази година, което показва, че Слънцето може да достигне пика на сегашната си активност през 2024 г., една година по-рано от предишните прогнози. Въпреки че учените всъщност очакват големи слънчеви бури след достигане на пика на слънчевата активност, няма доказателства в подкрепа на вирусните слухове, че следващата голяма слънчева буря ще доведе до изключване на интернет.

Въздействието на големите слънчеви бури върху електрическите мрежи и комуникационните системи е добре документирано, така че е "добре да бъдем предпазливи и да извършваме непрекъснато наблюдение и оценка на системата Слънце-Земя и на хелиосферната система", казва пред Space.com Вишал Упендран, научен сътрудник в Лабораторията за слънчева и астрофизична медицина на Lockheed Martin в Калифорния. Въпреки това "са необходими още изследвания, за да се направят категорични изявления относно силата на слънчевите бури", допълни той.

Въпреки множеството твърдения за това как Слънцето може да убие планетата, няма научно обосновани прогнози, че през 2025 г. ще настъпи смъртоносна слънчева буря.

Според Упендран прогнозирането на тежестта на щетите, които слънчевите бури могат да причинят на Земята, е сложно. Например, когато Слънцето се приближава към пика на магнитната си активност, структурите на повърхността му стават все по-сложни, което ги прави трудни за включване в моделите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха най-отдалечената активна свръхмасивна черна дупка, наблюдавана някога