Интересът към Луната се възроди, след като сме все по-близо до това да стъпим отново на небесното тяло. Космически агенции и частни компании от цял свят планират свои собствени лунни мисии, които ще се проведат през следващите години, и ще бъде доста сложно да се координират помежду си, когато използват различни часови зони. Миналата година по време на среща в технологичния център ESTEC на Европейската космическа агенция в Нидерландия космическите организации говориха за „важността и спешността на определянето на общо лунно референтно време“. В новото съобщение инженерът по навигационни системи на ЕКА Пиетро Джордано заяви, че сега започват „съвместни международни усилия за постигането на тази цел“.

В момента различните космически организации все още използват свои собствени часови зони за бордовите си хронометри и системите си за двустранна комуникация. ЕКА заяви, че това „няма да бъде устойчиво“ в новата ера на лунните изследвания. Мисии от различни държави ще извършват съвместни наблюдения и може да им се наложи да комуникират помежду си, дори и да не работят пряко заедно, ако се намират на Луната по едно и също време.

Вземането на решение и спазването на лунното време обаче няма да е лесно и те ще бъдат свързани с уникален набор от предизвикателства. Както отбелязва ЕКА, „точната навигация изисква стриктно отчитане на времето“, поради което една от темите, които международната група от космически организации ще трябва да обсъди, е дали трябва да има една организация, която да отговаря за поддържането на лунната часова зона. Освен това те ще трябва да решат дали лунното време да се синхронизира със земното или не, тъй като часовниците на Луната работят по-бързо в зависимост от позицията на спътника. Въпреки че трябва да вземат предвид много фактори, каквото и да измислят, в крайна сметка ще трябва да е практично за астронавтите, които обикалят или стъпват на лунната повърхност.

Бернхард Хуфенбах, член на екипа за управление на лунната светлина към дирекция „Изследване на хора и роботи“ на ЕКА, заяви: „Това ще бъде доста голямо предизвикателство на повърхност, където в екваториалния регион всеки ден е дълъг 29.5 дни, включително замръзващите две седмици лунни нощи, а цялата Земя е само малък син кръг в тъмното небе. Но след като сме създали работеща система за време за Луната, можем да направим същото и за други планетарни дестинации.“

Снимка: Unsplash

Виж още: ДНК на четирима американски президенти ще полети в Далечния космос