С цел установяване на дългосрочно присъствие на Луната Европейската космическа агенция (ESA) работи върху нов проект, който ще помогне да се определи осъществимостта на отглеждането на растения на лунната повърхност. Воден от норвежката Solsys Mining, проектът ще се стреми да разработи метод за превръщане на лунната почва в тор за използване в хидропонно земеделие.

Проучването се основава на предишни изследвания върху проби от лунна почва. Докато лунната почва, известна още като реголит, е богата на повечето хранителни вещества, необходими за растежа на растенията, тя се уплътнява в присъствието на вода, което прави проблематично за семената да установят здрави коренови системи.

Хидропониката заобикаля това предизвикателство, тъй като позволява корените да се култивират директно в богата на хранителни вещества вода вместо в почва. Но за да се гарантира, че водата, използвана в хидропонната система, е подхранваща, ESA и Solsys Mining ще трябва да създадат метод, който извлича хранителни вещества от реголита, концентрирайки ценните елементи преди употреба и премахвайки нежеланите.

Това ще изисква три стъпки. Първо, реголитът ще бъде изтеглен през зона за механично сортиране. След това хранителните вещества ще бъдат извлечени от преработвателно предприятие, преди да бъдат разтворени във вода и изпомпани в оранжерия за хидропонно земеделие.

Екипът на Solsys Mining е оптимист, тъй като вече е отгледал боб, използвайки симулиран лунен високопланински реголит като източник на хранителни вещества.

„Тази работа е от съществено значение за бъдещото дългосрочно изследване на Луната“, казва Малгожата Холинска, инженер по материали и процеси в ESA. „Постигането на устойчиво присъствие на Луната ще включва използване на местни ресурси и получаване на достъп до хранителни вещества, присъстващи в лунния реголит с потенциал да помогнат за култивирането на растения. Настоящото проучване представлява доказателство за принципа, използвайки налични симуланти на лунен реголит, отваряйки пътя към по-подробни изследвания в бъдеще.

За да реализират това проучване, ESA и Solsys Mining се обединиха с Норвежкия геотехнически институт (NGI) и Центъра за интердисциплинарни изследвания в Космоса (CIRIS). Проектът стартира през декември 2022 г. и се очаква да продължи цяла година. Финансирането е от клона Discovery на основните дейности на ESA.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво предвижда един от най-влиятелните трендспотъри в света за следващата година

 

Тагове: