Лекарите успешно трансплантираха 3D отпечатано ухо, направено от човешки клетки, на жена, родена с рядка деформация на ухото. Компанията за регенеративна медицина 3DBio Therapeutics стои зад импланта. Трансплантацията беше част от първото клинично изпитване на технологията и нейният успех бележи голяма стъпка напред за тъканното инженерство.

„Ако всичко върви по план, това ще революционизира начина, по който всичко това се прави“, казва пред The ​​New York Times Артуро Бонила, хирургът по реконструкция на ухото, който ръководи екипа, извършващ процедурата.

Около 1500 бебета, родени в Съединените щати всяка година, имат микротия: състояние, при което едното или двете уши са недоразвити или липсват напълно. 3DBio Therapeutics има текущо клинично изпитване с 11 участници, които тестват ухото ѝ AuriNovo - персонализиран тъканен имплант за заместване на липсващото ухо при тези пациенти.

Обикновено пациентите с микротия имат уши, изградени от ребра или синтетични материали. Вместо това този експериментален процес включва вземане на биопсия от съществуващото ухо на пациента и изваждане на хрущялни клетки. След това тези клетки се отглеждат и 3D отпечатват във формата на ухото на пациента. Ухото продължава да регенерира хрущяла през целия живот на пациентите и тъй като е направено от собствените им клетки, е по-малко вероятно да бъде отхвърлено, казаха от компанията пред The ​​New York Times.

Досега 2022 г. е важна година за напредъка в технологията за трансплантация. През януари лекарите направиха на пациент трансплантация на сърце със свинско сърце, въпреки че пациентът почина няколко месеца по-късно. Други изследователски групи работят върху 3D отпечатани бели дробове и 3D отпечатани кръвоносни съдове. Ръководители на 3DBio Therapeutics казаха пред The ​​New York Times, че смятат, че тяхната технология може потенциално да отпечатва други части на тялото като носове и ротаторни маншети и в крайна сметка сложни органи като черен дроб и бъбреци.

Ушите са по-прости органи и за разлика от черния дроб не са необходими, за да поддържат хората живи, така че пътят към това потенциално бъдеще ще бъде дълъг. „Но все пак е по-реалистично, ако имаш ухото“, завършва пред The ​​New York Times Адам Файнбърг, професор по биомедицинско инженерство и материалознание и инженерство в университета Карнеги Мелън.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)