Австрийският стартъп за хранителни технологии Revo Foods пуска на пазара първото в света веганско филе от сьомга, отпечатано на 3D принтер, като по този начин първият подобен хранителен продукт се появява по рафтовете на супермаркетите.

На фона на неотложната тревога от прекомерния риболов, който доведе до сериозен риск от срив на океанската екосистема и притеснителното нарастване на замърсяването с пластмаса, устойчивите алтернативи на традиционните морски продукти са много търсени.

Компанията се е заела с това предизвикателство, използвайки технология за екструдиране, която безпроблемно интегрира мазнините във влакнеста протеинова матрица.

Резултатът? Ново поколение устойчиви алтернативи на морските дарове, които възпроизвеждат "люспестостта" и сочните влакна на традиционните рибни филета, с които светът е свикнал.

С помощта на своята патентована технология 3D-MassFormer фирмата е намерила отговор на въпроса за масовото производство на 3D-отпечатани храни, което би могло да наруши алтернативната на месото индустрия и да отвори врати за създаването на автентични продукти като вегански пържоли и филета.

Скоро клиентите ще могат да похапнат филето, вдъхновено от сьомгата, съставено от микопротеин, получен от нишковидни гъби, който е известен с отличните си хранителни стойности и естествена текстура, наподобяваща месо.

Всъщност съставките са толкова здравословни, че ястието може да се похвали с оценка "А" на Nutriscore благодарение на високото съдържание на протеини и омега-3. Производството на микопротеин е много по-екологично в сравнение с традиционното производство на риба, тъй като изисква по-малко ресурси като вода и отделя по-малко вредни емисии.

Първоначално филето ще бъде пуснато на пазара в REWE/BILLA, един от най-големите търговци на дребно в Европа. Очаква се цената му да бъде 6.99 евро.

Снимка: Revo Foods

Виж още: Финландия въвежда дигитален паспорт за по-безпроблемно пътуване