Автономното извозване на товари няма да се ограничава само до няколко камиона и самолета. Както съобщава CNN, Yara International сега очаква да пусне на вода първия автономен, напълно електрически товарен кораб в Норвегия до края на 2021 г. Yara Birkeland ще пътува от Хероя до Бревик в Норвегия само с три центъра за дистанционно управление, които ще следят пътуването.

Компанията Yara за първи път разработи концепцията през 2017 г. и планираше да отплава през 2020 г., но пандемията от COVID-19 забави пътуването. Това не е първият кораб без екипаж от всякакъв вид (финландски ферибот го направи през 2018 г.), но това е първият изцяло електрически модел.

Корабът е бавен, с максимална скорост от 13 възела от двете си двигателни системи с мощност 900 кВт (контейнерните кораби обикновено пътуват със скорост от 16 до 25 възела) и е логично да се каже, че ще отнеме известно време гигантската батерия от 7 МВтч да се зареди. Компанията обаче вярва, че ще си заслужава заради печалбите за околната среда. Компанията изчислява, че Yara Birkeland ще замени около 40 000 пътувания с камиони годишно, като драстично ще намали емисиите на CO2 и азотен оксид в страна, която вече разчита в голяма степен на водноелектрическата енергия. Корабът може също така да облекчи задръстванията на сушата, да не говорим за предпазване на хората от опасност (макар и евентуално за сметка на работните места).

Може да мине още много време, преди да видим автономни превозвачи на товари, които пътуват другаде. Дори ако обхватът не е проблем, доковете са - за плаващ автономно кораб би било по-трудно да се движи из натоварено пристанище като Дърбан или Шанхай. Има и правни проблеми. Различните държави имат свои собствени морски правила. Както при самоуправляващите се автомобили, има и въпрос на отговорност. Кой е виновен, ако автономен кораб се преобърне? Макар че е лесно да се говори за ден, когато автономните електрически кораби ще са нещо обичайно, този ден вероятно не е наблизо.

Снимка: Yara International

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот