Ракетата на NASA Space Launch System (SLS), предназначена да отведе астронавти до Луната, е надхвърлила бюджета и изостава от първоначалния график, сочи нов остър одит на главния инспектор на NASA. Освен това в доклада се предвижда "допълнително увеличаване на разходите и графика", което потенциално може да застраши цялата мисия Artemis, ако проблемите не бъдат решени.

Очаква се разходите за лунната програма Artemis да достигнат 93 млрд. долара до 2025 г., включително 23.8 млрд. долара, които вече са изразходвани за системата SLS до 2022 г. Тази сума представлява "6 млрд. долара увеличение на разходите и над шест години забавяне на графика над първоначалните прогнози на NASA", се посочва в доклада.

Системата SLS, която най-накрая стартира за първи път през ноември 2022 г., използва четири двигателя RS-25 за едно изстрелване, включително 16 спасени от "пенсиониране" космически совалки. След като те се изчерпят (всички двигатели на SLS са изчерпаеми), NASA ще премине към двигатели RS-25E, които се изграждат от Aerojet Rocketdyne и за които се предполага, че ще бъдат с 30% по-евтини и с 11% по-мощни. Използва се и твърдогоривен ракетен ускорител, предоставен от Northrop Grumman.

По-старата технология обаче не помага за бюджета, както NASA очакваше. "Тези увеличения се дължат на взаимосвързани проблеми като например предположенията, че използването на наследени технологии от програмите Space Shuttle и Constellation се очаква да доведе до значителни икономии на разходи и срокове в сравнение с разработването на нови системи за SLS", се посочва в одита. "Въпреки това сложността на разработването, актуализирането и интегрирането на нови системи заедно с наследените компоненти се оказа много по-голяма от очакваното."

Например само 5 от 16-те адаптации на двигатели са завършени, а увеличаването на обхвата и разходите е засегнало и договора за ускорителя. Последният е най-големият проблем, като се е увеличил от 2.5 млрд. долара на 4.4 млрд. долара след обявяването на Artemis и е забавил графика с пет години.

Главният инспектор обвинява и използването на договори "разходи плюс", които позволяват на доставчиците по-лесно да завишават бюджетите вместо договори с фиксирани цени. В доклада се препоръчва предстоящата работа да бъде прехвърлена към режим на фиксирани цени и да се решат проблемите с обществените поръчки наред с други. Ръководството на NASA се е съгласило с всичките осем препоръки.

Проектът за лунна мисия Artemis се основава на програмата Constellation, която първоначално стартира през 2005 г. с цел завръщане на Луната до 2020 г. и евентуално на Марс. Отмяната на този проект от администрацията на Обама беше посрещната с широка критика, до голяма степен защото програмата гарантираше работни места в САЩ.

Въпреки това Законът за оторизация на NASA от 2010 г., представен през същата година, наложи изграждането на SLS и изискваше пренасочване на съществуващите технологии, договори и работна сила от Constellation. Той също така изискваше партньорства с частни космически компании. SpaceX например разработва своя собствена ракетна система Starship, която също може да превозва астронавти до Луната и Марс. Starship обаче се взриви при първото си изстрелване, повдигайки още повече въпроси.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учен, който ще прекара година на Марс, разкрива какво я тревожи най-много

 

Тагове: