Администраторът на НАСА Бил Нелсън омаловажи опасенията относно способността на Starship да изведе астронавти на повърхността на Луната след две години в светлината на експлозията на ракетата носител на SpaceX минути след първия ѝ тестов полет.

По време на показанията си пред Комисията по наука, космически изследвания и технологии към Камарата на представителите във връзка с искането за бюджет на НАСА за 2024 г. Нелсън заяви, че експлозията на Starship "не е голям провал в начина, по който SpaceX прави нещата". "Те са богати на хардуер, което означава, че имат много от тези ракети, готови да излетят", продължи той. "Те изстрелват. Ако нещо не е наред, разбират какво е, връщат се и я изстрелват отново."

Мегаракетата Starship на SpaceX най-накрая излетя на 20 април за един не толкова перфектен тестов полет в орбита. Около четири минути след изстрелването на ракетата от Бока Чика, Тексас, Starship се взриви в небето над Мексиканския залив. Няколко от двигателите на ракетата отказаха по време на полет и след като изпадна в катастрофално падане, двустепенната тежка ракета носител беше принудена да се самоунищожи. Все пак това не беше точно провал, тъй като тестът показа, че Starship може да се отлепи от земята и да издържи на интензивни аеродинамични натоварвания. Тестът доведе и до изключително важна обратна връзка, която SpaceX ще приложи при следващите си подобрения на Starship.

Въпреки ненавременната експлозия Нелсън потвърди графика на SpaceX за ремонт на стартовата площадка на Starship и подготовка на друг апарат Starship за полет в рамките на поне два месеца. Амбициозните срокове обаче може да не зависят изцяло от частното космическо предприятие на Илон Мъск, тъй като Федералната авиационна администрация е приземила Starship в очакване на продължаващото разследване на взрива.

Причината, поради която НАСА е инвестирала в способността на Starship да лети, е, че SpaceX има договор на стойност 2.89 млрд. долара за използване на мегакосмическия апарат при кацането на хора на Луната до края на 2025 г. като част от мисията на космическата агенция "Артемида 3", а след това отново за Artemis 4 през 2028 г., съгласно отделен договор на стойност 1.15 млрд. долара, подписан миналата година.

Американските законодатели наистина не искат НАСА, а оттам и SpaceX да изостанат от графика за кацане на Луната, опасявайки се, че вместо това Китай може да поеме инициативата. Наскоро Китай обяви, че планира да приземи свои астронавти на Луната през 2030 г.

"Искам ясно да заявя, че ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че следващите астронавти на Луната ще бъдат американци". заяви представителят на Камарата на представителите Франк Лукас по време на изслушването.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този неподозиран компонент може би е тайната на ренесансовите художници

 

 

Тагове: