Учени обявиха, че южнокорейското "изкуствено слънце" е поставило нов рекорд по термоядрен синтез, след като е нагряло плазмен контур до 100 милиона градуса по Целзий за 48 секунди.

Корейският свръхпроводящ токамак за напреднали изследвания (KSTAR) счупи предишния световен рекорд от 31 секунди, който беше поставен от същия реактор през 2021 г. Пробивът е малка, но впечатляваща стъпка по дългия път към източник на почти неограничена чиста енергия.

Учените се опитват да използват силата на ядрения синтез - процеса, при който изгарят звездите - повече от 70 години. Чрез сливане на водородни атоми за получаване на хелий при изключително високи налягания и температури т.нар. звезди от главната последователност превръщат материята в светлина и топлина, генерирайки огромни количества енергия, без да произвеждат парникови газове или дълготрайни радиоактивни отпадъци.

Но възпроизвеждането на условията, които се намират в сърцата на звездите, не е лесна задача. Най-разпространеният дизайн на термоядрени реактори - токамакът - работи чрез прегряване на плазма (едно от четирите състояния на материята, състоящо се от положителни йони и отрицателно заредени свободни електрони) и задържането ѝ в реакторна камера с формата на поничка с мощни магнитни полета.

Поддържането на турбулентните и прегрети намотки от плазма достатъчно дълго, за да може да се осъществи ядрен синтез, обаче е труден процес. Съветският учен Натан Явлински конструира първия токамак през 1958 г., но никой досега не е успял да създаде реактор, който да може да отделя повече енергия, отколкото приема.

Един от основните препъникамъни е как да се справим с плазма, която е достатъчно гореща, за да се слее. Реакторите за термоядрен синтез се нуждаят от много високи температури - многократно по-високи от тези на Слънцето, - тъй като трябва да работят при много по-ниско налягане от това, при което синтезът естествено се осъществява в ядрата на звездите. Ядрото на истинското Слънце например достига температури от около 15 милиона градуса, но има налягане, което е приблизително 340 милиарда пъти по-високо от налягането на въздуха на морското равнище на Земята.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz