Астрономи създадоха най-голямата 3D карта на Вселената, която може да бъде разгледана в интерактивно VR видео. В процеса на работа те са открили някои намеци, че нашето разбиране за физиката, включително за крайната съдба на Космоса, може да е погрешно.

Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) е огромен международен проект за картографиране на Вселената в три измерения, който започна да събира данни през 2021 г. Тази ранна версия на картата включва само данните, събрани през първата година - 5.7 милиона галактики и квазари от планираната цел от 40 милиона. Тези данни позволяват на учените да надникнат до 11 милиарда светлинни години в дълбокото пространство и време, предоставяйки поглед към много ранната Вселена с безпрецедентна точност от по-малко от 1%.

При толкова мащабен изглед Космосът прилича на колосална мрежа, съставена от ярки нишки от галактики, разделени от невъобразимо празни пространства. Ако ви се иска да изпаднете в екзистенциална криза, изгледайте това VR видео и си спомнете, че всяко от тези размазани петна светлина е цяла галактика, всяка от които съдържа милиони звезди и милиарди планети.

DESI обаче не е предназначен само за създаване на умопомрачителни карти и видеоклипове. Целта му е да търси доказателства за тъмната енергия- мистериозната сила, която ускорява разширяването на Вселената. Според най-добрия модел на космологията в момента - модела на студената тъмна материя Ламбда (LCDM) - тъмната енергия представлява 68% от съдържанието на Вселената, но ние знаем тревожно малко за нея.

Този телескоп е проектиран така, че да изобразява милиони галактики и квазари, за да измерва тяхното разстояние и скорост, а при достатъчно каталогизирани обекти астрономите могат да изчислят как се е променяла скоростта на разширяване на Вселената с течение на времето. Това може да ни помогне да разберем повече за естеството на тъмната енергия в различни епохи от дълбокото време.

"Никой спектроскопски експеримент досега не е разполагал с толкова много данни, а ние продължаваме да събираме данни от повече от един милион галактики всеки месец", казва Натали Паланке-Делабруа, съосновател на експеримента. "Удивително е, че само с първата година данни вече можем да измерим историята на разширяването на нашата Вселена в седем различни отрязъка от космическото време, всеки от които с точност от 1 до 3%."

Повечето от анализите досега са в съгласие с модела LCDM, според който тъмната енергия трябва да остане постоянна през цялото космическо време. Но когато екипът комбинира данните от DESI с тези от други изследвания, той открива някои интригуващи намеци, които не се вписват напълно в приетия модел. Изглежда, че най-близките до нас галактики не се отдалечават толкова бързо, колкото би трябвало, ако тъмната енергия е константа. Това предполага, че нейното влияние може да отслабва с течение на времето.

Ако случаят е такъв, това може да има сериозни последици за крайната съдба на абсолютно всичко. Досега най-правдоподобният сценарий за края на Вселената беше, че тъмната енергия в крайна сметка ще отдалечи всичко толкова много, че атомите вече няма да могат да се групират в молекули, оставяйки Космоса студено, тъмно и скучно място. Но ако тъмната енергия е по-променлива, тази "топлинна смърт" може да не е начинът, по който всичко свършва.

Преди да изпреварим събитията, е важно да отбележим, че данните на DESI са все още много предварителни. Намеците не са били подкрепени с петстепенната строгост, която се изисква за тях, за да сме сигурни, че не става дума за статистическа аномалия. Засега има много голяма вероятност тези несъответствия да изчезнат напълно, след като се съберат и анализират данните за пълните пет години.

Снимка: Unsplash/Claire Lamman/DESI collaboration; custom colormap package by cmastro

Виж още: Ако животът на Земята ви е писнал, това предложение за симулацията на Марс в продължение на година е за вас